Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 16:25
BUSINESS & FINANCE

Νέα σκιά πάνω από την Credit Suisse – Κατηγορείται ότι βοήθησε Ναζί

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας των ΗΠΑ κατηγορεί την Credit Suisse ότι παρεμποδίζει έρευνα για λογαριασμούς Ναζί.

Νέα σκιά πάνω από την Credit Suisse – Κατηγορείται ότι βοήθησε Ναζί

Μια ακόμα σκοτεινή σκιά πλανάται πάνω από την Credit Suisse, ένα μήνα μετά την εξαγορά της από την UBS για να γλιτώσει την κατάρρευση και στον απόηχο κατηγοριών ότι βοήθησε Ρώσους μεγιστάνες να παραβούν τις δυτικές κυρώσεις και αμερικανούς να γλιτώσουν φόρους. Τώρα οι αμερικανοί κατηγορούν την ελβετική τράπεζα ότι παρεμπόδισε μια έρευνα σχετικά μέχρι πρόσφατα άγνωστους λογαριασμούς που διατηρούσαν υψηλόβαθμοι Ναζί στην τράπεζα.

Οι ισχυρισμοί σχετίζονται με μια εσωτερική έρευνα που ξεκίνησε αφού το Simon Wiesenthal Center, μιας εβραϊκής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενημέρωσε την τράπεζα το 2020 ότι είχε νέες πληροφορίες σχετικά με λογαριασμούς που συνδέονται με Ναζί. Ενώ η Credit Suisse συμφώνησε να συνεργαστεί, κατηγορείται τώρα ότι κωλυσιεργεί, ενώ  φέρεται να έδιωξε τον ανεξάρτητο διαμεσολαβητή που την επέβλεπε, σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Όταν πρόκειται για τη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζεται με τους ναζί, η δικαιοσύνη απαιτεί να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο έρευνας», είπε ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ. «Η Credit Suisse έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί σε αυτό», πρόσθεσε.

Λογαριασμοί υψηλόβαθμων Ναζί

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις που σχετίζονται με έρευνα που διεξήγε η ίδια η Credit Suisse σχετικά με τις τραπεζικές δραστηριότητες των Γερμανών ναζί που πήγαν στην Αργεντινή τη δεκαετία του 1930. Οι εκθέσεις που έλαβε η Επιτροπή δείχνουν ότι η Credit Suisse φαίνεται να διατηρούσε λογαριασμούς για τουλάχιστον 99 άτομα που ήταν είτε ανώτεροι αξιωματούχοι των Ναζί στη Γερμανία είτε μέλη ομάδων συνδεδεμένων με τους Ναζί στην Αργεντινή. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των λογαριασμών δεν έχει αποκαλυφθεί στο παρελθόν, ενώ κάποιοι παρέμειναν ανοιχτοί μέχρι πρόσφατα.

Η έρευνα εντόπισε 21 λογαριασμούς από μια λίστα διαβόητων υψηλόβαθμων Ναζί που παρείχε το Simon Wiesenthal Center, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκε σε διοικητή των Ναζί, ο οποίος καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη, αλλά και ενός άλλου που ανήκε σε διοικητή των SS που καταδικάστηκε, σύμφωνα με την Επιτροπή Προϋπολογισμού. Μάλιστα, ο λογαριασμός του καταδικασμένου διοικητή παρέμεινε ανοιχτός μέχρι το 2002.

Η τελευταία εσωτερική έρευνα της Credit Suisse διεξήχθη από την εταιρεία εγκληματολογικών ερευνών AlixPartners και υπό την επίβλεψη του Neil Barofsky, του πρώην γενικού επιθεωρητή του Προγράμματος Αρωγής για Προβλήματα Περιουσιακών Στοιχείων. Ο Barofsky, υπηρέτησε επίσης ως επιτηρητής για τον διακανονισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την Credit Suisse σχετικά με την πώληση τίτλων από στεγαστικά δάνεια της τράπεζας και ως επόπτης αφότου η ελβετική εταιρεία το 2014 παραδέχτηκε ότι βοήθησε Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν.

Η απάντηση της Credit Suisse

Ακολούθως, η Credit Suisse απέλυσε τον Barofsky από διαμεσολαβητή τον Νοέμβριο. Σε δήλωσή της στον ιστότοπό της, η ελβετική τράπεζα αναφέρει ότι η έρευνα έδειξε ότι δεν ευσταθούν βασικοί ισχυρισμοί του Simon Wiesenthal Center, ενώ υπσοτήριξε ότι η έκθεση του Barofsky περιείχε «πολλά πραγματικά λάθη, παραπλανητικές και άσκοπες δηλώσεις και αβάσιμους ισχυρισμούς που βασίζονται σε ελλιπή κατανόηση των γεγονότων».

Οι νέες κατηγορίες έρχονται να προστεθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελβετική τράπεζα μετά την εσπευσμένη εξαγορά της από τη UBS υπό κρατική βοήθεια.   
Επίσης, η διαμάχη για την εσωτερική έρευνα της Credit Suisse έρχεται περίπου ένα τέταρτο του αιώνα αφότου οι δύο μεγάλες ελβετικές τράπεζες κατέληξαν σε διακανονισμό 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων με θύματα του Ολοκαυτώματος. Αυτή η συμφωνία ήλθε καθώς οι τράπεζες απέτυχαν να επιστρέψουν περιουσιακά στοιχεία στους επιζώντες της γενοκτονίας του Χίτλερ και στους κληρονόμους των θυμάτων. Κάλυψε, επίσης, αξιώσεις θυμάτων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία λεηλατήθηκαν από τους Ναζί και κατατέθηκαν σε ελβετικές τράπεζες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία Credit Suisse – SEC για πιθανά λάθη στην υποβολή αναφορών

Οι Ελβετοί κόβουν τα μπόνους στην Credit Suisse

Credit Suisse: Έρευνα για βοήθεια σε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News