Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 21:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικοινωνία Credit Suisse – SEC για πιθανά λάθη στην υποβολή αναφορών

Επικοινωνία Credit Suisse – SEC για πιθανά λάθη στην υποβολή αναφορών

Η Credit Suisse και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ενεπλάκησαν σε μια πολύμηνη συζήτηση σχετικά με τη σοβαρότητα των ελλείψεων αναφοράς που οδήγησαν την ελβετική τράπεζα να καθυστερήσει την ετήσια έκθεσή της τον περασμένο μήνα.

Η Credit Suisse δήλωσε τον Μάρτιο ότι είχε αναβάλει την ετήσια υποβολή μετά από μια καθυστερημένη επικοινωνία με τη ρυθμιστική αρχή, η οποία έθεσε ερωτήματα σχετικά με πιθανά σφάλματα σε προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις.

Η αλληλογραφία που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της SEC την Τρίτη δείχνει ότι το προσωπικό του οργανισμού έθεσε για πρώτη φορά ερωτήματα στους αξιωματούχους της Credit Suisse τον Ιούλιο του 2022.

Η Credit Suisse και η SEC αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το θέμα ήταν οι αλλαγές που έκανε η Credit Suisse στον τρόπο με τον οποίο κατέγραφε μια σειρά από ταμειακές ροές, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων βάσει μετοχών και των αντισταθμίσεων συναλλαγματικών ισοτιμιών, και εάν οι ελλείψεις ελέγχου έπρεπε να γνωστοποιηθούν στην Επιτροπή Ελέγχου της ή να περάσουν σταδιακά στους επενδυτές.

«Η διοίκηση πιστεύει ότι είναι συνετό να καθυστερήσει για λίγο τη δημοσίευση των λογαριασμών της, προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος τα σχόλια που έλαβε», ανέφερε η Credit Suisse στις 9 Μαρτίου.

Η ξαφνική καθυστέρηση ανησύχησε τους αναλυτές και έστειλε τις μετοχές της Credit Suisse κοντά σε ιστορικό χαμηλό. Τα μπρος-πίσω μεταξύ της τράπεζας και της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής παρατάθηκε για άλλη μια εβδομάδα, εν μέσω της κρίσης στον τραπεζικό τομέα.

Μόλις στις 10 Μαρτίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την τράπεζα να εξηγήσει πώς αποφάσισε ότι δεν υπήρχε «ουσιώδης αδυναμία σε επίπεδο φορέα» για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022.

Οι ουσιώδεις αδυναμίες θεωρούνται οι πιο σοβαρές από τις εν λόγω αδυναμίες ελέγχου. Σε προηγούμενες επιστολές προς την SEC τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Credit Suisse David Mathers και ο διάδοχός του Dixit Joshi περιέγραψαν τις αδυναμίες ως «ελλείψεις», οι οποίες θεωρούνται λιγότερο σοβαρές.

Στην επιστολή της 10ης Μαρτίου προς τον Joshi, το προσωπικό της SEC αναγνώρισε συζητήσεις με την τράπεζα στις 8-10 Μαρτίου. Ο Joshi απάντησε στις 12 Μαρτίου, αναφέροντας σε επιστολή του ότι η εταιρεία έλαβε υπόψη της τις ανησυχίες και επαναξιολόγησε τη θέση της.

«Θα αναφέρουμε ότι έχουμε, και είχαμε, μια ουσιώδη αδυναμία στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής αναφοράς…» ανέφερε στην επιστολή που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της SEC.

Η Credit Suisse ενημέρωσε τους μετόχους της για τις αδυναμίες στην ετήσια έκθεσή της στις 14 Μαρτίου, μία ημέρα πριν της χορηγηθεί βοήθειας από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Αυτό αποδείχθηκε ανεπαρκές και στις 19 Μαρτίου ανακοινώθηκε η εξαγορά της τράπεζας από την ελβετική ανταγωνίστρια UBS.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News