BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες αλλά θα πάρουν μια ανάσα – Οι νέοι στόχοι

Deutsche Bank: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες αλλά θα πάρουν μια ανάσα – Οι νέοι στόχοι

Στην υποβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς προχωρά η Deutsche Bank, παρότι δηλώνει θετική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου,  είναι ώρα οι μετοχές να πάρουν μια ανάσα, καθώς το τεράστιο ράλι έχει φέρει τις αποτιμήσεις σε επίπεδα που θα έμοιαζαν αδιανόητα μόλις πριν από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα αυτές να χαρακτηρίζονται πια πιο ακριβές.

Deutsche Bank: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες αλλά θα πάρουν μια ανάσα – Οι νέοι στόχοι-1

Στο πλαίσιο αυτό, η Deutsche Bank υποβαθμίζει σε διακράτηση την Εθνική Τράπεζα (ανεβάζοντας ωστόσο την τιμή-στόχο στα 6,70 ευρώ από τα 6,15 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (με την τιμή-στόχο να διατηρείται αμετάβλητη στα 3 ευρώ).

Deutsche Bank: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες αλλά θα πάρουν μια ανάσα – Οι νέοι στόχοι-2

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για τις Eurobank (ο στόχος ανεβαίνει στα 1,90 ευρώ από τα 1,70 ευρώ) και Alpha Bank (με τον στόχο στα 1,90 ευρώ από τα 1,70 ευρώ). Top pick για την Deutsche Bank είναι πλέον η Alpha Bank, λόγω της φθηνότερης αποτίμησης και των δυνητικά μεγαλύτερων περιθωρίων βελτίωσης.

Deutsche Bank: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες αλλά θα πάρουν μια ανάσα – Οι νέοι στόχοι-3

Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι τεράστιες υπερ-αποδόσεις μαρτυρούν το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο, έπειτα από τις συνεχείς βελτιώσεις στα έσοδα από τόκους (λόγω των επιτοκίων), τον αποτελεσματικό έλεγχο κόστους, τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και των επιπέδων των κεφαλαίων.

Deutsche Bank: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες αλλά θα πάρουν μια ανάσα – Οι νέοι στόχοι-4

Συνεπώς, σήμερα, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται σε επίπεδα που θα ήταν αδιανόητα πριν από μερικούς μήνες, με τα P/E πλέον στο 6-7 και τα P/TBV στο 0,6-0,8 για το 2024, με RoTEs στο ~9-12%. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει πιο ακριβές σε σχέση με άλλες επιλογές στη Ν. Ευρώπη, σημειώνεται.

«Παραμένουμε θετικοί, αλλά είναι καιρός για μια ανάσα», τονίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι οι καλές επιδόσεις θα συνεχιστούν, παρότι τα έσοδα από τόκους βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.Deutsche Bank: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες αλλά θα πάρουν μια ανάσα – Οι νέοι στόχοι-5

Η μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν και τα δάνεια αναμένεται να ξεπεράσουν, με διαφορά, την υπόλοιπη Ευρώπη, παρέχοντας σημαντική στήριξη.

Deutsche Bank: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες αλλά θα πάρουν μια ανάσα – Οι νέοι στόχοι-6

Επιπλέον, οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού, οδηγώντας σε αποδόσεις παρόμοιες με εκείνες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών, παρότι τα επίπεδα των κεφαλαίων CET1 θα φτάσουν στο 14-17% έως το 2024.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο – Τι είπαν οι τράπεζες για περιθώρια, δάνεια, μερίσματα

Τις ελληνικές προτιμά η Deutsche Bank από τις τράπεζες του Νότου – Οι λόγοι

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις τράπεζες με φόντο τις υπερ-αποδόσεις της οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News