BUSINESS & FINANCE

S&P: Η Ελλάδα οδηγεί το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών

S&P: Η Ελλάδα οδηγεί το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο τιμόνι του ράλι που σημείωσε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δείχνουν τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence. Ο οίκος αξιολόγησης συνδέει τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών με την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ σημειώνει ότι καθώς η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση χρέους, οι τράπεζες είναι τώρα σε καλύτερη θέση να αντέξουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομίας.

Ανάμεσα στο δείγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που εξέτασε η S&P, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν εκείνη που έδωσε τις καλύτερες αποδόσεις στους μετόχους της το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας το 50%.

Οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα έδωσαν κέρδη άνω του 33%, ενώ η Eurobank ενισχύθηκε σχεδόν 24%. Ο FTSE/ATHEX Banks Index έκλεισε το τρίμηνο με κέρδη 29%.

S&P: Η Ελλάδα οδηγεί το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών-1

Όπως σημειώνει η S&P, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί σε όλη τη διάρκεια του 2023, αλλά σημείωσαν άλμα τον Μάιο, έπειτα από τις εκλογές που είδαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αυξάνει το ποσοστό του και να εξασφαλίζει τελικά την αυτοδυναμία.

Η S&P αναφέρεται στη δέσμευση του πρωθυπουργού για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.

«Σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων και ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 5,9% το 2022, ξεπερνώντας άλλες χώρες στην περιοχή», σημειώνουν οι αναλυτές. «Η βελτιωμένη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την στήριξη από την Ε.Ε., επέτρεψαν στη χώρα να ανακάμψει από τα χρόνια της λιτότητας που ακολούθησαν την κρίση χρέους και οι τράπεζές της είναι τώρα σε καλύτερη θέση για να αντέξουν μια οικονομική επιδείνωση», καταλήγει η S&P.

S&P: Η Ελλάδα οδηγεί το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών-2

Κατά τα άλλα, οι τουρκικές τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν αφότου ο Ερντογάν εξασφάλισε την επανεκλογή του και η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε τη στροφή της σε πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 15% από το 8,5%. Yapi ve Kredi Bankasi και Akbank σημείωσαν άνοδο 36% και 19% αντίστοιχα.

Η ιταλική UniCredit έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της τον τελευταίο χρόνο, με τη βοήθεια των ισχυρών κερδών της.

Καλές επιδόσεις εμφάνισαν στο τρίμηνο και οι πολωνικές τράπεζες Bank Polska Kasa Opieki, PKO Bank Polski και Alior Bank.

S&P: Η Ελλάδα οδηγεί το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών-3

Όμως δύο από τις τέσσερις μεγάλες βρετανικές τράπεζες, οι NatWest και Lloyds ήταν ανάμεσα σε εκείνες με τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας πτώση 9% και 6% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Οι νέοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στροφή στις προτιμήσεις της

JP Morgan: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες – Βλέπει ανάπτυξη 2% φέτος

Fitch: Στο 5,5-6% τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα φέτος – Τι λέει για τις καταθέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News