Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 15:05
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Χρηματιστηριακή: Τα θεμελιώδη των τραπεζών ξανά στο προσκήνιο – Οι νέοι στόχοι

Eurobank Χρηματιστηριακή: Τα θεμελιώδη των τραπεζών ξανά στο προσκήνιο – Οι νέοι στόχοι

Αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Χρηματιστηριακή, δίνοντας σύσταση αγοράς για τις Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς δηλώνει ότι τα περιθώρια ανόδου είναι δύσκολο να αγνοηθούν, την ώρα που τα θεμελιώδη περνούν και πάλι στο προσκήνιο.

Η Eurobank Χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,66 ευρώ (από 1,63 ευρώ), για την Εθνική στα 5,90 ευρώ (από 5,01 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,24 ευρώ (από 2,47 ευρώ). 

Οι προοπτικές για τα θεμελιώδη του κλάδου δεν έχουν επηρεαστεί, παρά την παγκόσμια τραπεζική αναταραχή που ξέσπασε στις αρχές του Μαρτίου και έχει δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών, κυρίως σε ό,τι αφορά το κλίμα, σημειώνει η Eurobank Χρηματιστηριακή. 

Έπειτα από το sell off του Μαρτίου, που ξεπέρασε το 20%, οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι αγορές χρηματοδότησης είναι τώρα πιο ήρεμες και η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει σταδιακά αποκατασταθεί. Συνεπώς, εκτιμούν ότι η ορατότητα γύρω από τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί και πάλι και αυτό φάνηκε με την ανάκαμψη κατά 8% του τραπεζικού δείκτη από τα χαμηλά του Μαρτίου. 

Με τις τράπεζες να απολαμβάνουν έναν συνδυασμό ισχυρής ρευστότητας (LCR στο 200%, ανάμεσα στα υψηλότερα της ΕΕ), υγιών κεφαλαιακών buffers (CET 1 στο 14,9%) και ένα χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων με λιγότερο ρίσκο σε σχέση με άλλες αγορές, η Eurobank Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι προοπτικές παραμένουν άθικτες. 

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα του κλάδου για το τέταρτο τρίμηνο ήταν πολύ καλά, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής αύξησης των εσόδων από τόκους, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναβάθμιση των προβλέψεών τους. 
Η Eurobank Χρηματιστηριακή προβλέπει τώρα απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 8,3-10,7% για το 2023 και έχει αναβαθμίσει κατά 12/6% τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του 2023/24.  
Οι προβλέψεις της για τα έσοδα από τόκους μιλούν για αύξηση 21% το 2023, με τα δάνεια να αυξάνονται κατά 5% και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κατά 43 μονάδες βάσης. 

Από την άλλη, αναμένεται σταδιακά υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω της αλλαγής του μείγματος καταθέσεων (οι προθεσμιακές στο 28% το 2023), υψηλότερα betas καταθέσεων (0.1-0.6x για τις όψεως και προθεσμιακές αντίστοιχα), χαμηλότερα spreads στα δάνεια, CoR περίπου 100 μονάδων βάσης και υψηλότερα κόστη MREL.

Κατόπιν τούτων, η Eurobank Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι αποτιμήσεις του κλάδου είναι ακόμα χαμηλές, αν και αναγνωρίζει ότι οι μετοχές θα είναι ευάλωτες στις αλλαγές του επενδυτικού κλίματος βραχυπρόθεσμα, ειδικά με φόντο τις εκλογές. 

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η τράπεζα που εμφανίζει τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά τις τελευταίες υπερ-αποδόσεις της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Προτιμά το ΧΑ για το καλοκαίρι – Στις 1.200 μονάδες η τιμή-στόχος

Deutsche Bank: Το ΧΑ δεύτερο σε αποδόσεις ανάμεσα σε 38 επενδύσεις φέτος

Θετική η Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες: Τι θα γίνει εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα 4 ρίσκα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News