Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 11:48
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jefferies: Τι κοστίζει στις ελληνικές τράπεζες η αλλαγή στα επιτόκια των αποθεματικών

Jefferies: Τι κοστίζει στις ελληνικές τράπεζες η αλλαγή στα επιτόκια των αποθεματικών

Επίπτωση ύψους  4 δισ. ευρώ υπολογίζει η Jefferies ότι θα έχει για τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών η  απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καθορίσει τον τοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών σε 0%.

Σημειώνεται ότι επρόκειτο για μία αναπάντεχη απόφαση η οποία έχει στόχο να κάνει την μετακύλιση της νομισματικής πολιτικής πιο αποτελεσματική.

Όπως σημειώνει η Jefferies, με τα ελάχιστα αποθεματικά να ανέρχονται στα 165 δισ. ευρώ στο σύνολο του συστήματος, η αρνητική επίπτωση για τα κέρδη των τραπεζών σε ετήσια βάση υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ. Είναι, δηλαδή, μικρότερη από το 5% των κερδών.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες που πλήττονται περισσότερο είναι η ισπανική Unicaja, η ABN Amro, οι ιταλικές Banca Pop Sondrio και BPER Banca και η Credit Agricole.

Jefferies: Τι κοστίζει στις ελληνικές τράπεζες η αλλαγή στα επιτόκια των αποθεματικών-1

Συνολικά, η επίπτωση είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμη, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι τράπεζες που  επηρεάζονται περισσότερο από πλευράς κερδοφορίας είναι εκείνες που έχουν μεγάλη έκθεση στο retail banking -καθώς τα ελάχιστα αποθεματικά υπολογίζονται ως το 1% των καταθέσεων πελατών από την Ευρωζώνη- αλλά και αυτές που έχουν πιο χαμηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων (5-9%). Έτσι, τα στοιχεία της Jefferies δείχνουν πλήγμα 1-4% στα κέρδη όλων των τραπεζών που εξέτασε.

Από τις ελληνικές τράπεζες, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις εντοπίζονται στην Πειραιώς (λίγο πάνω από το 2% των κερδών) και ακολουθούν η Alpha, η Εθνική (κάτω από το 2%) και η Eurobank.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Μείωση του ρίσκου στις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για δάνεια, επιτόκια, κερδοφορία

Θετική η JP Morgan για τις τράπεζες – Τα μηνύματα από τα ραντεβού στην Αθήνα

Morgan Stanley: Οι νέοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στροφή στις προτιμήσεις της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News