Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στην πτώση με τραπεζική βουτιά

Η διορθωτική τάση συνεχίστηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Στο -3,13% έκλεισαν οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στην πτώση με τραπεζική βουτιά

Η διορθωτική τάση συνεχίστηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τις χθεσινές απώλειες είδε και σήμερα τους επενδυτές να προχωρούν ξανά σε συκρατημένη κατοχύρωση κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,35% στις 1.090,53 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε λίγο πάνω από τα 67 εκατ. ευρώ. Βαρίδι αποτέλεσαν για μια ακόμα μέρα οι τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν με πτώση 3,13%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,46%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,93%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Elvalhalcor (+3,66%), της Viohalco (+2,12%) και του ΟΛΠ (+1,02%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-4,52%), της Aegean Airlines (-3,75%), Alpha Bank (-3,54%) και της Πειραιώς (-2,91%). Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+2,32%) και των Τροφίμων (+0,03%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-6,81%). 

Η επιφυλακτικότητα είναι λογικό να συνεχιστεί όσο παραμένει αβέβαιο το μετεκλογικό τοπίο. Πάντως, σήμερα οι αναλυτές της DZ Bank χαρακτηρίζουν αρκετά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η S&P αποφάσισε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της αξιολόγησης ΒΒ+ της Ελλάδας σε θετικές, παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όπως εξηγούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, το σκεπτικό της S&P είναι ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων θα είναι αρκετό  κίνητρο για να συνεχίσει η Ελλάδα στο ίδιο δημοσιονομικό μονοπάτι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εν τω μεταξύ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,57% με τις μετοχές των τραπεζών να υποχωρούν μετά τα αποτελέσματα της UBS. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,45% στις 7.876,2 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,17% στις 15.836 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,79% στις 7.514,2 μονάδες.

H μετοχή της UBS σημειώνει βουτιά σχεδόν 2%, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,03 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, μειωμένα κατά 52% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της δικαστικής διαμάχης για τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, στην οποία εμπλέκεται η ελβετική τράπεζα. Λόγω του κόστους της υπόθεσης αυτής, ενέγραψε αυξημένες προβλέψεις, κατά 665 εκατ. δολάρια. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 1,75 δισ. δολαρίων από τη UBS.

Αντιθέτως, κέρδη σημειώνει η Nestle καθώς τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν ελαφρά τις εκτιμήσεις, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 9,8% σε ετήσια βάση, αλλά ο συνολικός όγκος πωλήσεων παρουσίασε μικρή μείωση της τάξης του 0,5%. Ομοίως, η Novartis ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της και αναβάθμισε το outlook της ετήσιας κερδοφορίας της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DZ Bank: Γιατί η S&P αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας παρά την πολιτική αβεβαιότητα

Πτώση στη Wall Street με βουτιά της First Republic Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News