Business & Finance Τρίτη 18/04/2023, 11:16
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική επανέναρξη του ΧΑ – Κέρδη στις ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις αργίες του Πάσχα, με οδηγό τις τράπεζες. Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην Κίνα

Δυναμική επανέναρξη του ΧΑ – Κέρδη στις ευρωαγορές

Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από την ισχυρότερη της αναμενόμενης οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφονται σημαντικά κέρδη με χαρακτηριστικό τον ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο, μετά τις αργίες του Πάσχα.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται για ενδέκατη συνεχή συνεδρίαση και διαμορφώνεται στις 1.118,35 μονάδες με άνοδο 1,41% και την αξία των συναλλαγών στα 21,25 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,55%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,83%. Των κερδών ηγείται ο τραπεζικός κλάδος με άνοδο 2,43%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+3,14%), της Eurobank (+2,86%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,76%), του ΟΠΑΠ (+2,40%) και της Εθνικής (+2,22%).

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αξιολόγηση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή. Ο οίκος είτε θα επιβεβαιώσει τη σταθερή πορεία της Ελλάδας  ή θα φέρει την αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς ήδη την τοποθετεί ένα σκαλοπάτι πιο κάτω. Αν και το πιο πιθανό είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να σημειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, λόγω των εκλογών, δεν είναι καθόλου απίθανο να έρθουν τα ευχάριστα νέα και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου. Τα εντυπωσιακά νέα από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας το 2022, που οδηγούν σε μηδενικό δημοσιονομικά αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών ή ακόμα και σε οριακά θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ, στέλνουν ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στις αγορές για την ελληνική  οικονομία. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 7.518,8 μονάδες, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται κατά 0,8%. Ωφελειμένες από την αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα εμφανίζονται οι εταιρείες ειδών πολυτελείας. Οι μετοχές στον κλάδο των ταξιδιών ενισχύονται μετά τις βελτιωμένες προβλέψεις για τα κέρδη του 2023.

Στους εγχώριους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,29% στις 7.901,9 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX γνωρίζει κέρδη 0,15% στις 15.811,6 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,32% στις 7.522 μονάδες.

Στην Κίνα ανακοινώθηκε σήμερα καθαρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας (+4,5% σε ετήσια βάση), χάρη στην αναθέρμανση της δραστηριότητας έπειτα από την άρση των δρακόντειων μέτρων για την εξάλειψη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, πολιτική γνωστή με την ονομασία «zero COVID». Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέμεναν πιο περιορισμένη ανάκαμψη (3,8%).

Την ίδια ώρα, οι μέσοι μισθοί στη Βρετανία κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση ενισχύοντας τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι της BoE ανέμεναν ότι η αύξηση των μισθών αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, με την προσδοκία να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι πέντε φορές υψηλότερος του στόχου του 2%. Ωστόσο, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,8% από το 3,7%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκρηξη κερδοφορίας για τις εισηγμένες το 2022

Κίνα: Επιταχύνεται στο 4,5% η ανάπτυξη της οικονομίας

Το κρίσιμο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας στις 21 Απριλίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News