Business & Finance Τρίτη 10/05/2022, 19:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νηνεμία μετά το χθεσινό sell-off

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νηνεμία μετά το χθεσινό sell-off

Σαφής ήταν η διάθεση για ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την συνεδρίαση να κλείνει με κέρδη ανακτώντας ένα μέρος από τις χθεσινές βαριές απώλειες. Οι ανησχυχίες περί έντονων πληθωριστικών πιέσεων και περί αύξησης των επιτοκίων μετά από δύο χρόνια χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής υποχώρησαν, όπως αντίστοιχα και οι φόβοι για το σενάριο ύφεσης στην διεθνή οικονομία.

Το γενικευμένο κλίμα ευφορίας έστειλε τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε κέρδη της τάξης του 0,8%. Ισχυρή δυναμική έδωσε ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που σημείωσε κέρδη 1,6%. Παράλληλα όμως, οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Στον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με κέρδη 1,15%. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα δημοσιεύθηκε σχετική έρευνα από το γερμανικό ινστιτούτο ZEW, που έδειχνε ότι οι οικονομικές προσδοκίες ανέρχονταν στο -34,3 για τον Μάιο, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση από το -41 του Απριλίου και ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις για -44,5.

Με άνοδο 0,37% έκλεισε και ο FTSE του Λονδίνου, ενώ ο CAC του Παρισιού με κέρδη της τάξης του 0,51% και ο FTSE MIB του Μιλάνου επίσης με κέρδη 1,04%.

Η εικόνα απέχει πολύ από αυτή που παρουσίασε η χθεσινή συνεδρίαση, η οποία και έκλεισε σε χαμηλά διμήνου με σαρωτικές απώλειες ιδίως στον ταξιδιωτικό κλάδο, τον κλάδο της αναψυχής και της τεχνολογίας.

Αργά το απόγευμα ώρα Ελλάδας, τα χρηματιστήρια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού άρχισαν να κινούνται σε αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο, η απαισιοδοξία στην Wall Street δεν επηρέασε την διάθεση των επενδυτών στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων που μέχρι χθες σκαρφάλωναν σε υψηλά ετών, έδειξαν τάσεις αποκλιμάκωσης, μειώνοντας και τις ανησυχίες στον επενδυτικό κόσμο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήρια: Έντονη μεταβλητότητα στο ΧΑ – Ριμπάουντ στα ευρωπαϊκά

Ρεκόρ 28ετίας έσπασε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Διαμορφώθηκε στο 10,2%

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων – Στο 3,52% το ελληνικό 10ετές 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News