Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 11:10
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές μεταβολές στο ΧΑ πριν την S&P – Πτώση στις ευρωαγορές

Το ΧΑ κινείται με περιορισμένο και πάλι τζίρο – Στάση αναμονής και στις ευρωαγορές.

Μικρές μεταβολές στο ΧΑ πριν την S&P – Πτώση στις ευρωαγορές

Με μικρές απώλειες άνοιξε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω πτώσης και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ αναμένουν στοιχεία για τη μεταποίηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το ΧΑ κινείται διορθωτικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, με περιορισμένο ωστόσο τζίρο, τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της σημερινής αξιολόγησης από S&P, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται πλέον ότι θα επιτευχθεί το δεύτερο εξάμηνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.104,81 μονάδες με πτώση 0,16% και την αξία των συναλλαγών στα 2,76 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,20%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (+0,89%), του ΟΤΕ (+0,37%) και της Σαράντης (+0,30%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,98%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,48%) και της ΕΥΔΑΠ (-1,47%).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,2% στις 466,25 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,49% στις 15.719,2 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,18% στις 7.526,3 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,06% στις 7.898,9 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,41%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,58% 

Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος υπηρεσιών του μπλοκ επιταχύνθηκε σημαντικά, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση στη μεταποίηση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός μετρητής της οικονομικής κατάστασης, εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στις 54,4 μονάδες και σε υψηλό 11 μηνών από τις 53,7 του Μαρτίου, ενώ η μέτρηση αυτή είναι σε ευθυγράμμιση με τη δημοσκόπηση του Reuters που δεν είχε προβλέψει καμία αλλαγή από τον Μάρτιο. Εντός της ημέρας αναμένονται τα αντίστοιχα στοιχεία και τις ΗΠΑ.

Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε χθες ότι «έχουμε ακόμα λίγο δρόμο να διανύσουμε» σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προαναγγέλοντας ουσιαστικά αύξηση επιτοκίων. «Το μήκος του μονοπατιού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, κυρίως τον αντίκτυπο στην πίστωση από τις χρηματοοιονομικές αναταραχές που είδαμε» πρόσθεσε. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ώρα της S&P: Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Wall Street: Σε πτώση και οι τρεις δείκτες με «βαρίδι» την Tesla

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News