ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DZ Bank: Γιατί η S&P αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας παρά την πολιτική αβεβαιότητα

DZ Bank: Γιατί η S&P αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας παρά την πολιτική αβεβαιότητα

Αρκετά αξιοσημείωτο χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της DZ Bank το γεγονός ότι η S&P αποφάσισε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της αξιολόγησης ΒΒ+ της Ελλάδας σε θετικές, παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, το σκεπτικό της S&P είναι ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων θα είναι αρκετό  κίνητρο για να συνεχίσει η Ελλάδα στο ίδιο δημοσιονομικό μονοπάτι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Άλλωστε, όπως προσθέτει η DZ Bank, η Ελλάδα εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη, περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2022, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

DZ Bank: Γιατί η S&P αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας παρά την πολιτική αβεβαιότητα-1

Σε ό,τι αφορά την επίδραση της αναβάθμισης του outlook στα ελληνικά ομόλογα, ο οίκος επισημαίνει ότι οι τίτλοι αυτοί πάσχιζαν για το μηδενικό spread έναντι των αντίστοιχων ιταλικών εδώ και πολλούς μήνες, όμως τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν σαφείς υπερ-αποδόσεις.

Ενώ η Ιταλία μπορεί να περιμένει, στην καλύτερη περίπτωση, μια σταθεροποίηση του προφίλ αξιολόγησής της αυτή τη στιγμή, οι υπερ-αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν με κάθε βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα που κάνει η Ελλάδα.

Άλλωστε, η Ελλάδα ωφελείται γιατί μέσα στο περιβάλλον της αύξησης των επιτοκίων, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της είναι σε φθηνά και μακροπρόθεσμα δάνεια διάσωσης, κάτι που σημαίνει ότι το ρίσκο των ομολόγων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Βλέπει ισχυρή ανάπτυξη και γρήγορη μείωση του χρέους – Επενδυτική βαθμίδα φέτος

S&P: Ανάπτυξη 2,5% φέτος με το χρέος να υποχωρεί στο 145% του ΑΕΠ

S&P: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας, διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση στο ΒΒ+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News