BUSINESS & FINANCE

Barclays: Γιατί δεν ανησυχεί για κρίση χρέους το καλοκαίρι

Barclays: Γιατί δεν ανησυχεί για κρίση χρέους το καλοκαίρι

Μπορεί οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας να έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του έτους, θυμίζοντας τις ημέρες του 2011 και πυροδοτώντας πολλά σενάρια για μια νέα κρίση χρέους, όμως οι αναλυτές της Barclays δηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες καταστάσεις που οδήγησαν σε κρίση, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στο κόσμος δανεισμού της περιφέρειας προέρχεται από την αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων bunds και όχι από τη διεύρυνση των spreads. 

Επιπλέον, η ταχύτητα της διεύρυνσης των spreads της περιφέρειας, οι δυναμικές της δομής των χρεών και η έκταση του contagion ανάμεσα στις χώρες δεν δίνουν ανησυχητικές ενδείξεις, προσθέτουν οι αναλυτές. 

Σύμφωνα με την  Barclays, οι μέχρι στιγμής ανοδικές κινήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αντανακλούν τα θεμελιώδη των οικονομιών, δηλαδή την υψηλότερη ονομαστική ανάπτυξη, η οποία απαιτεί πιο σφικτή νομισματική πολιτική και κατά συνέπεια, οδηγεί σε κάποια ανατιμολόγηση του risk premium. 

«Πιστεύουμε ότι τα υψηλά επίπεδα των αποδόσεων της περιφέρειας προκαλούν πολύ λιγότερη ανησυχία, εφόσον τα spreads παραμένουν υπό έλεγχο και είναι περιορισμένα», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου. Και εντοπίζουν αρκετούς παράγοντες που στηρίζουν την κατάσταση αυτή: Το μέσο επιτόκιο των χρεών είναι σήμερα πολύ χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την κρίση του 2011-2012, η μέση περίοδος ωρίμανσης του χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη και σημαντικό μέρος των χρεών βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ  και ντόπιων επενδυτών. 

Επιπλέον, η ΕΚΤ και οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν δείξει την ικανότητά τους να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν. Με δεδομένο ότι ο αυξημένος πληθωρισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, οι policymakers πιθανότατα θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουν την κατάλληλη πλατφόρμα για τη μείωση του πληθωρισμού, σημειώνει η Barclays. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ενός εργαλείου κατά του κατακερματισμού από την ΕΚΤ ως βασική προϋπόθεση για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της κεντρικής τράπεζας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για την επιτυχία του.

Πότε θα ανησυχήσει 

Ένα ανησυχητικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ήταν η εμφάνιση αξιοσημείωτου στασιμοπληθωρισμού, σε μία κατάσταση όπου η ΕΚΤ ομαλοποιεί επιθετικά την πολιτική και αποτυγχάνει να εφαρμόσει το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, σημειώνει η Barclays. 

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνονταν ακόμα πιο σοβαρές σε αυτό το σενάριο εάν η Ευρώπη αποτύχει να κάνει πρόοδο στη σταδιακή πορεία της προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους και εφόσον παρουσιαστεί σοβαρή πολιτική αστάθεια (για παράδειγμα στην Ιταλία). 

Ωστόσο, η Barclays θεωρεί ότι είναι αρκετά απίθανο όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις να επιβεβαιωθούν ταυτόχρονα τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα σε σταθερή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα 

Ανάμεσα στους παράγοντες που καθησυχάζουν την Barclays είναι και το βελτιούμενο καθεστώς των αξιολογήσεων των χωρών της περιφέρειας. Η αξιολόγηση της Πορτογαλίας βρίσκεται σε ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. Και η Ελλάδα σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την επενδυτική βαθμίδα, επισημαίνει ο οίκος, καθώς από το 2020 η χώρα έχει αναβαθμιστεί από τις S&P, Moody’s και Fitch. 

«Συνολικά, τα περιθώρια για αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των αξιολογήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ‘παραίτηση’ των επενδυτών στα ομόλογα της περιφέρειας, είναι περιορισμένα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, κατά την άποψή μας», σημειώνουν οι αναλυτές. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News