BUSINESS & FINANCE

Oxford Economics: Έρχεται νέα κρίση χρέους; Ποιες χώρες κινδυνεύουν, τι συμβαίνει με την Ελλάδα

Oxford Economics: Έρχεται νέα κρίση χρέους; Ποιες χώρες κινδυνεύουν, τι συμβαίνει με την Ελλάδα

Ιταλία και Γαλλία είναι, σύμφωνα με την Oxford Economics, οι χώρες της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων. Αντίθετα, και στα δύο αρνητικά σενάρια που μελετά ο οίκος, η Ελλάδα φαίνεται ασφαλής, καθώς το δημόσιο χρέος της εξακολουθεί να μειώνεται. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει μια νέα κρίση χρέους, ακόμα και στο ακραίο σενάριο.

Η Oxford Economics αναγνωρίζει τους κινδύνους για τα δημόσια χρέη στην Ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι εάν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν αρκετά υψηλότερα από ό,τι αναμένεται, τότε τα δημόσια οικονομικά των χωρών θα πληγούν σημαντικά και οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος «έτρεξε» ένα stress test με δύο αρνητικά σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν στα πρόσφατα υψηλά για μία δεκαετία, με αποτέλεσμα ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ της Ευρωζώνης να διαμορφωθεί γύρω στο 90% έως το 2032 (και πάλι, πρόκειται για μείωση του χρέους από τα επίπεδα του 93% το 2022).

Oxford Economics: Έρχεται νέα κρίση χρέους; Ποιες χώρες κινδυνεύουν, τι συμβαίνει με την Ελλάδα-1

Το δεύτερο σενάριο που εξετάστηκε θέλει τις αποδόσεις των ομολόγων να κορυφώνουν σε επίπεδα κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερα και να παραμένουν εκεί, σπρώχνοντας το χρέος γύρω στο 95% έως το 2032 (αλλά και πάλι, είναι χαμηλότερο από τα υψηλά του 100% που σημειώθηκαν μέσα στην πανδημία).

Σύμφωνα με την ανάλυση της Oxford Economics, οι πιο εκτεθειμένες χώρες στην αύξηση των αποδόσεων είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Στο πρώτο σενάριο, το χρέος της Ιταλίας ως προς το ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητο το 2032 σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα του 145%, ενώ στο πιο αρνητικό σενάριο, το χρέος ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ και κινείται πολύ υψηλότερα από τις τρέχουσες προβλέψεις που το θέλουν να διαμορφώνεται στο 138% του ΑΕΠ το 2032.

Oxford Economics: Έρχεται νέα κρίση χρέους; Ποιες χώρες κινδυνεύουν, τι συμβαίνει με την Ελλάδα-2

Στην περίπτωση της Γαλλίας, το χρέος διαμορφώνεται γύρω στο 120% του ΑΕΠ στο πρώτο σενάριο και κάτω από το 130% στο πιο δυσμενές σενάριο. Πρόκειται για επίπεδα που είχαν δεκαετίες να καταγραφούν στη Γαλλία.

Τα μοντέλα που «έτρεξαν» οι αναλυτές της Oxford Economics δείχνουν ότι η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία (μία ακόμα χώρα υψηλού χρέους),  θα μπορέσουν να μειώσουν το χρέους τους ως προς το ΑΕΠ ακόμα και στο πιο δυσμενές σενάριο.

Όμως το Βέλγιο θα δεχθεί βαρύ πλήγμα, με το χρέος να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό, κοντά στο 115% του ΑΕΠ στο δεύτερο σενάριο, έναντι 101% που είναι το κεντρικό σενάριο της Oxford Economics.  

Κατόπιν τούτων, ο οίκος προειδοποιεί ότι εάν οι αγορές γίνουν ανυπόμονες απέναντι στα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης, η Ιταλία και η Γαλλία θα είναι οι πιο προφανείς στόχοι. Όμως, η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά μπορεί να επιδεινωθεί και να επηρεάσει πολύ σύντομα και τα ομόλογα άλλων χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα μαθήματα από την κρίση χρέους, ο ισχυρότερος σχεδιασμός των θεσμών της Ευρωζώνης –μεταξύ των οποίων και οι δυνατότητες που έχει η ΕΚΤ να λειτουργήσει ως ανάχωμα- σε συνδυασμό και με το μέγεθος των οικονομιών που απειλούνται, σημαίνουν ότι μια νέα ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να αποφευχθεί, ακόμα και στο πιο ακραίο σενάριο.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις δεν θα νιώσουν τις επιπτώσεις, καθώς θα πιεστούν από τις αγορές να ακολουθήσουν κινήσεις δημοσιονομικής προσαρμογής.

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Κρατικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το 2022 και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023

Fitch: Yφεση φέτος σε Γερμανία, Ιταλία – Όχι στην Ευρωζώνη

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News