Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 11:15
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια διατήρησης του θετικού μομέντουμ στο ΧΑ

Μικρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Προσπάθεια διατήρησης του θετικού μομέντουμ στο ΧΑ

Μικρή άνοδο καταγράφει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ μεικτά πρόσημα καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα με το βλέμμα των επενδυτών σε μια σωρεία εταιρικών αποτελεσμάτων και οικονομικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα και θα βοηθήσουν να φωτιστεί η μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.113,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,21% με την αξία των συναλλαγών στα 4,28 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο, άνω του 1%, καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή και της Σαράντης, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος, της Ελλάκτωρ και της Alpha Bank. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,44% με τις Alpha και ΕΤΕ να χάνουν πάνω από 0,5%, ενώ οριακή πτώση σημειώνουν Πειραιώς και Eurobank.

Η αγορά είχε προεξοφλήσει το θετικό outlook από τη S&P, ωστόσο ο οίκος ξεκαθάρισε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εξαρτάται από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,06% στις 469,3 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,1% στις 7.906,22 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,07% στις 15.870,8 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,26% στις 7.557,86 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,6% στις 27.580 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,16% στις 9.381 μονάδχες.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Credit Suisse ανακοίνωσε εκροές 61,2 δισ. φράγκων (69 δισ. δολαρίων) ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο, ενώ προχώρησε και σε μία μεγάλη διαγραφή αξίας στη μονάδα wealth management. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος της πρόκλησης που ανέλαβε η UBS με την εξαγορά της, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει βασικούς πελάτες και περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης, η Philips κατέγραψε άνοδο των πωλήσεων της για το α’ τρίμηνο του 2023, με την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας να θέτει στην άκρη το ποσό των 575 εκατ. ευρώ για προβλέψεις ζημιών σε δικαστικά έξοδο λόγω της ανάκλησης των αναπνευστήρων της παγκοσμίως. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει «άλμα» 11%.

Η αγορά τηρεί στάση αναμονής ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ, στις 4 Μαΐου, μια μέρα μετά την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, ενώ θεωρείται σίγουρη η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων. Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε την περασμένη εβδομάδα ότι «έχουμε ακόμα λίγο δρόμο να διανύσουμε» σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προαναγγέλοντας ουσιαστικά αύξηση επιτοκίων. «Το μήκος του μονοπατιού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, κυρίως τον αντίκτυπο στην πίστωση από τις χρηματοοιονομικές αναταραχές που είδαμε» πρόσθεσε. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

S&P: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας, διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση στο ΒΒ+

Η αιμορραγία της Credit Suisse: Είχε εκροές 69 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News