Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Δεύτερη μέρα διόρθωσης – Θετικό πρόσημο για τις τράπεζες

Συγκρατημένη διόρθωση για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση στο ΧΑ με πολύ χαμηλό τζίρο, εν μέσω διεθνούς πτώσης.

ΧΑ: Δεύτερη μέρα διόρθωσης – Θετικό πρόσημο για τις τράπεζες

Συγκρατημένη διόρθωση για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση σημείωσε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μερική κατοχύρωση κερδών εν αναμονή της αυριανής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s, στον απόηχο καλών οικονομικών αποτελεσμάτων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.106,57 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,41%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.101,45 μονάδες (-0,87%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 81,76 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 98.449.945 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,19%.

Το παρήγορο, παρά την πτώση, είναι ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, καθώς σχεδόν το 80% του όγκου των συναλλαγών σήμερα διακινήθηκε από τη μετοχή της MIG, λόγω των πωλήσεων της συμμετοχής του σχήματος Ηλιοπουλου στην εισηγμένη, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς.

Ο τραπεζικός κλάδος -παρά τις αρχικές εντολές για πωλήσεις- έκλεισε τελικά με κέρδη 0,23%, ενώ μόνο η Πειραιώς έκλεισε στο κόκκινο. Στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές της Eurobank (+1,06%), της ΕΥΔΑΠ (+0,89%), της Εθνικής (+0,56%) και της Coca Cola HBC (+0,56%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Σαράντης (-3,57%), της Ελλάκτωρ (-2,63%), της ΑΔΜΗΕ (-2,18%) και της Πειραιώς (-1,73%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (+3,87%) και των Τροφίμων (+0,55%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-1,23%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-1,20%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα φορολογικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,5 δισ. ευρώ, στέλνοντας ένα καλό μήνυμα στις αγορές. Η αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 1,8% έχει ξεπεραστεί προ πολλού  και πλέον ο πήχης του 2,3% που είχε τεθεί πρόσφατα από το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί και αυτός, όπως επιβεβαίωσε στο MR υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Όπως είπε, καταλυτικό ρόλο για μεγαλύτερη ανάπτυξη παίζουν οι θετικές εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας, με το φυσικό αέριο να έχει σταθεροποιηθεί στα 45 ευρώ αλλά και το μεγαλύτερο «boom» που αναμένεται στις επενδύσεις.

Σχετικά με το εάν είναι πιθανή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν τις εκλογές, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε: «Θα μου φαινόταν παράδοξο παραμονές εκλογών να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, εάν συμβεί  πάντως κάτι τέτοιο, οι οίκοι τότε είναι πολύ αισιόδοξοι για το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές».   

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,18% στις 467,27 μονάδες. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,66% στις 15.786,11 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,27% στις 7.529,7 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,2% στις 7.881,8 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,59%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,6% 

Στο επίκεντρο των εταιρικών αποτελεσμάτων βρίσκεται η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μετοχή της γαλλικής Renault να υποχωρεί περίπου πάνω από 7%, καθώς οι ανησυχίες για τις πιέσεις των τιμών -με αφορμή τις νέες δηλώσεις Musk για πτώση των τιμών- υπερτερούν έναντι των καλών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, η Renault ανακοίνωσε αύξηση 29,9% στα έσοδα της για το α’ τρίμηνο, αλλά και η σουηδική Volvo αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την περιοχή Ευρώπης και Β. Αμερικής. Η μετοχή της L’Oreal SA σημειώνει άνοδο πάνω από 6%, αφού η εταιρεία καλλυντικών ανακοίνωσε ισχυρή ζήτηση.

moneyrview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ανησυχεί για την οικονομία – Βουτιά για την Tesla

HSBC: Τα καλά και τα κακά νέα για τον πληθωρισμό

Ανεβαίνει ο πήχης για ανάπτυξη και πλέονασμα – Οι προσδοκίες για την επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News