Business & Finance Τρίτη 18/04/2023, 15:04
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρά κέρδη με τζίρο και τραπεζικό ράλι

Στα επίπεδα των 1.120 μονάδων ο ΓΔ στο ΧΑ με αυξημένο τζίρο - Άνοδο πάνω από 3% καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρά κέρδη με τζίρο και τραπεζικό ράλι

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία νωρίτερα σκαρφάλωσε στις 1.120 μονάδων με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται για ενδέκατη συνεχή συνεδρίαση και διαμορφώνεται στις 1.118,71 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,4%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 83,22 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (+5,6%), της Eurobank (+3,8%), της Viohalco (+3%), της Alpha Bank (+3,14%), της Εθνικής (+3,1%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+3,36%) και των Ταξιδιών (+1,57%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτες της Υγείας (-1,86%).

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αξιολόγηση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή. Ο οίκος είτε θα επιβεβαιώσει τη σταθερή πορεία της Ελλάδας ή θα φέρει την αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς ήδη την τοποθετεί ένα σκαλοπάτι πιο κάτω. Tο πιο πιθανό είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να σημειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, όπως προβλέπει και σήμερα η JPMorgan. Πάντως, τα εντυπωσιακά νέα από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας το 2022, που οδηγούν σε μηδενικό δημοσιονομικά αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών ή ακόμα και σε οριακά θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ, στέλνουν ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στις αγορές για την ελληνική οικονομία. 

Εξάλλου, η πολιτική αστάθεια λόγω των εκλογών δεν τρομάζει ιδιαίτερα το ΧΑ, καθώς -όπως αναφέρει σήμερα η DZ Bank- στην περίπτωση μιας νίκης της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα, ενώ και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ο οίκος δεν περιμένει αυξημένη αποστροφή από το ρίσκο στην αγορά και συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να σημειώνει άνοδο 0,49% στις 469,14 μονάδες. Ωφελειμένες από την αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα εμφανίζονται οι εταιρείες ειδών πολυτελείας. Οι μετοχές στον κλάδο των ταξιδιών ενισχύονται μετά τις βελτιωμένες προβλέψεις για τα κέρδη του 2023.

Στους εγχώριους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,04% στις 7.882,2 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX γνωρίζει κέρδη 0,6% στις 15.886,9 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,6% στις 7.542,9 μονάδες.

Στην Κίνα ανακοινώθηκε σήμερα καθαρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας (+4,5% σε ετήσια βάση), χάρη στην αναθέρμανση της δραστηριότητας έπειτα από την άρση των δρακόντειων μέτρων για την εξάλειψη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, πολιτική γνωστή με την ονομασία «zero COVID». Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέμεναν πιο περιορισμένη ανάκαμψη (3,8%).

Την ίδια ώρα, οι μέσοι μισθοί στη Βρετανία κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση ενισχύοντας τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι της BoE ανέμεναν ότι η αύξηση των μισθών αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, με την προσδοκία να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι πέντε φορές υψηλότερος του στόχου του 2%. Ωστόσο, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,8% από το 3,7%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα

JP Morgan: Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

Το κρίσιμο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας στις 21 Απριλίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News