BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα

Σαν «άλυτο γρίφο» χαρακτηρίζει η DZ Bank τις ελληνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η πολιτική αβεβαιότητα απειλεί να καθυστερήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας –χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να αποκλείεται. Παρόλα αυτά, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες τους να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, καθώς όπως τονίζει, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αγορά.

Σύμφωνα με την DZ Bank, στην περίπτωση μιας νίκης της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα.  

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα-1

Όμως και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ο οίκος δεν περιμένει αυξημένη αποστροφή από το ρίσκο στην αγορά. «Οι πολιτικές του κόμματος δεν αντιμετωπίζονται πια τόσο επικριτικά όσο το 2015. Τότε, η Ελλάδα βυθίστηκε σε μία ακόμα βαθιά κρίση, αλλά αυτό είχε μεγάλη σχέση με το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη», εξηγούν οι αναλυτές.

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα-2

«Ενώ υπάρχει ξανά η πιθανότητα ο Βαρουφάκης και το κόμμα του, το ΜεΡΑ25, να συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος δεν θα παίζει κεντρικό ρόλο και δεν  θα είναι υπουργός Οικονομικών», προσθέτουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η DZ Bank συστήνει στους επενδυτές να ποντάρουν στο ελληνικό ομόλογο λήξης 2028, έναντι του αντίστοιχου ιταλικού, εν όψει των εκλογών, με στόχο τη συρρίκνωση του spread στο μηδέν.

Η επενδυτική βαθμίδα 

Η DZ Bank  εκτιμά ότι οι εκλογές θέτουν σε κίνδυνο, αλλά δεν αποκλείουν, την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που περιγράφει σαν το πιο σημαντικό δημοσιονομικό project της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει ο οίκος, δεν λείπουν πολλά κομμάτια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα από το BB (positive) στο BB+ (stable) και ευθυγραμμίστηκε με τις S&P και DBRS, που είχαν ήδη φέρει την ελληνική αξιολόγηση στο BB+ πέρυσι. Μόνο η Moody’s κρατά αρκετά αυστηρή στάση, με την αξιολόγηση στο Ba3 (stable).

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα-3

«Είναι αλήθεια ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές ενέχουν έναν πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν στρέψει την προσοχή σε αυτό στις ανακοινώσεις τους, τους τελευταίους μήνες», σημειώνουν οι αναλυτές.

«Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε την επιτυχία», τονίζουν. Και θυμίζουν ότι η Fitch είχε αναφέρει στην τελευταία απόφασή της ότι δεν περιμένει ξαφνικές αλλαγές πολιτικής, ακόμα και εάν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

«Κατά την άποψή μας, αυτή είναι μια πολύ θετική εκτίμηση σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών», σημειώνουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Το κρίσιμο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας στις 21 Απριλίου

Societe Generale: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Πότε περιμένει την επενδυτική βαθμίδα

ΤτΕ: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023 – Οι παράγοντες που οδηγούν στην αναβάθμιση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News