BUSINESS & FINANCE

HSBC: Τα καλά και τα κακά νέα για τον πληθωρισμό

HSBC: Τα καλά και τα κακά νέα για τον πληθωρισμό

Τα καλά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός έχει ξεκάθαρα πιάσει «ταβάνι», δηλώνει η HSBC, έπειτα και από τα στοιχεία που έδειξαν μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο επενδυτικός οίκος διαπιστώνει ότι οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα δεν δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις σε επίπεδο δομικού δείκτη αναμένεται να αναζωπυρωθούν το καλοκαίρι.

Κοιτάζοντας τα στοιχεία του Μαρτίου, η HSBC διαπιστώνει ότι οι τιμές της ενέργειας μπήκαν σε αποπληθωριστική φάση (-0,9% σε ετήσια βάση από +13,7%). Ο δομικός πληθωρισμός, όμως, ενισχύθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 5,7% και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει σε  ανοδική τροχιά.

HSBC: Τα καλά και τα κακά νέα για τον πληθωρισμό-1

Το συμπέρασμα του οίκου είναι ότι ο πληθωρισμός έχει ξεκάθαρα περάσει τα υψηλά του. Τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες μειώσεις στις ενεργειακές τιμές και κάποιες από τις πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις στο μέτωπο του κόστους αρχίζουν να αποκλιμακώνονται.  

«Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει επίμονα υψηλός και δεν εμφανίζει πολλά σημάδια μετριασμού», τονίζουν οι αναλυτές.  Μάλιστα, εντοπίζουν ενδείξεις μεταφοράς των πληθωριστικών πιέσεων από τα προϊόντα στις υπηρεσίες. Ο πληθωρισμός στους μισθούς ενισχύεται –ειδικά στη Γερμανία- και αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική τροχιά, καθώς οι προηγούμενες ανατιμήσεις «περνούν» στους μισθούς με καθυστέρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η HSBC εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 6,9% τον Απρίλιο, με τον δομικό πληθωρισμό να πέφτει στο 5,5% τον ίδιο μήνα και στο 5,2% τον Μάιο, πριν να αυξηθεί και πάλι το καλοκαίρι.

Συνολικά, ο οίκος περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει σταδιακά μετά τον Απρίλιο, φτάνοντας περίπου στο 3% το φθινόπωρο. Όμως, έχει αναβαθμίσει ελαφρώς την πρόβλεψή του για το σύνολο του έτους, από το 5,4% στο 5,6% για το 2023 και από το 2,5% στο 2,7% για το 2024. Οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό έχουν αναβαθμιστεί κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα και για τα δύο χρόνια, στο 5,1% και στο 2,9% αντίστοιχα.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα στοιχεία του πληθωρισμού του Απριλίου, που θα ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση Μαΐου της ΕΚΤ, αναμένεται να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης. Η HSBC περιμένει άλλη μία κίνηση των 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, αλλά δεν αποκλείει και περαιτέρω αυξήσεις το καλοκαίρι, εφόσον μετριαστούν οι ανησυχίες για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Διαβάστε επίσης: 

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τελείωσε, λένε οι Γερμανοί

Capital Economics: Βλέπει τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 4% παρά τους τριγμούς στις τράπεζες

Capital Economics: Το ράλι των αγορών τελειώνει – Έρχεται ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News