Business & Finance Τρίτη 18/04/2023, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σκαρφάλωσε στις 1.120 μονάδες με τραπεζικό άλμα

Αυξημένος τζίρος άνω των 134 εκατ. ευρώ και έντονη αγοραστική διάθεση. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άλμα 4,04%

ΧΑ: Σκαρφάλωσε στις 1.120 μονάδες με τραπεζικό άλμα

Με τους καλύτερους οιωνούς άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Η έντονη αγοραστική διάθεση που συνοδεύτηκε από αυξημένο τζίρο, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις 1.120,29 μονάδες με κέρδη 1,59%. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με τον κλάδο να σημειώνει άλμα 4,04%. Πρόκειται για την 11η ανοδική συνεδρίαση, στη διάρκεια των οποίων ο ΓΔ κερδίζει 9,46%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε πάνω από τα 134 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Πειραιώς έκλεισε με άλμα 6,10%, ενώ και η Eurobank κέρδισε 4,82%. 

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αξιολόγηση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή. Ο οίκος είτε θα επιβεβαιώσει τη σταθερή πορεία της Ελλάδας ή θα φέρει την αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς ήδη την τοποθετεί ένα σκαλοπάτι πιο κάτω. Tο πιο πιθανό είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να σημειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, όπως προβλέπει και σήμερα η JPMorgan. Πάντως, τα εντυπωσιακά νέα από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας το 2022, που οδηγούν σε μηδενικό δημοσιονομικά αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών ή ακόμα και σε οριακά θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ, στέλνουν ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στις αγορές για την ελληνική οικονομία. 

Εξάλλου, η πολιτική αστάθεια λόγω των εκλογών δεν τρομάζει ιδιαίτερα το ΧΑ, καθώς -όπως αναφέρει σήμερα η DZ Bank– στην περίπτωση μιας νίκης της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα, ενώ και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ο οίκος δεν περιμένει αυξημένη αποστροφή από το ρίσκο στην αγορά και συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,70%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,77%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+6,10%), της Eurobank (+4,82%), της Viohalco (+3,58%), της Alpha Bank (+3,39%) και της Aegean Airlines (+3,24%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-1,96%), της Ελλάκτωρ (-1,64%) και της Μυτιληναίος (-1,21%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,04%) και των Ταξιδιών (+1,79%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-2,38%) και του Πετρελαίου (-1,08%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η MIG διακινώντας 14.768.665 και 11.119.726 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 18,25 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 17,86 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 62 μετοχές, 35 πτωτικά και 29 παρέμειναν σταθερές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να σημειώνει άνοδο 0,4% στις 468,7 μονάδες. Ωφελειμένες από την αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα εμφανίζονται οι εταιρείες ειδών πολυτελείας. Οι μετοχές στον κλάδο των ταξιδιών ενισχύονται μετά τις βελτιωμένες προβλέψεις για τα κέρδη της EasyJet το 2023.

Στους εγχώριους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,34% στις 7.907 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX γνωρίζει κέρδη 0,6% στις 15.886,9 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,6% στις 7.544,2 μονάδες.

Ώθηση στις παγκόσμιες αγορές έδωσαν τα στοιχεία από την Κίνα που κατέγραψε καθαρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας τηςς (+4,5% σε ετήσια βάση), χάρη στην αναθέρμανση της δραστηριότητας έπειτα από την άρση των δρακόντειων μέτρων για την εξάλειψη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, πολιτική γνωστή με την ονομασία «zero COVID». Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέμεναν πιο περιορισμένη ανάκαμψη (3,8%).

Την ίδια ώρα, οι μέσοι μισθοί στη Βρετανία κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση ενισχύοντας τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι της BoE ανέμεναν ότι η αύξηση των μισθών αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, με την προσδοκία να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι πέντε φορές υψηλότερος του στόχου του 2%. Ωστόσο, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,8% από το 3,7%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σε αντίθετη κατεύθυνση Dow και Nasdaq

JP Morgan: Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News