Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 15:05
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση προς τις 1.110 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Στήριγμα στην αγορά δίνει ο τραπεζικός κλάδος - Ήπια πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση προς τις 1.110 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Σαφή ανοδική τάση καταγράφει την τελευταία ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μια υποτονική συνεδρίαση χωρίς τζίρο και οριακές μεταβολές πέριξ των 1.106,5 μονάδων που ήταν το χθεσινό κλείσιμο. Ώθηση στην αγορά δίνει ο τραπεζικός κλάδος που σημειώνει κέρδη 1,38% στις 840,6 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,26% στις 1.109,56 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Μεγάλη άνοδο καταγράφουν η Πειραιώς με άνοδο άνω του 2% και οι Eurobank, Alpa Bank, Jumbo με άνω του 1%. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-1,32%), της Motor Oil (-1,08%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-1,04%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+1,10%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-2,13%) και του Πετρελαίου (-1,11%).

Η διορθωτική στάση ανατράπηκε εξαιτίας της λήξης παραγώγων ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σημερινή αξιολόγησης από την S&P με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να θεωρείται πλέον ότι θα επιτευχθεί το δεύτερο εξάμηνο. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε η καλή δημοσιονομική πορεία της χώρας, καθώς -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,1% του ΑΕΠ ή 273 εκατ. ευρώ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και οικονομικών στοιχείων με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν οριακή πτώση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,12% στις 466,87 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,28% στις 15.753 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,02% στις 7.537 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει οριακή άνοδο 0,17% στις 7.916 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,12%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,3% 

Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος υπηρεσιών του μπλοκ επιταχύνθηκε σημαντικά, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση στη μεταποίηση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός μετρητής της οικονομικής κατάστασης, εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στις 54,4 μονάδες και σε υψηλό 11 μηνών από τις 53,7 του Μαρτίου, ενώ η μέτρηση αυτή είναι σε ευθυγράμμιση με τη δημοσκόπηση του Reuters που δεν είχε προβλέψει καμία αλλαγή από τον Μάρτιο. Εντός της ημέρας αναμένονται τα αντίστοιχα στοιχεία και τις ΗΠΑ.

Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε χθες ότι «έχουμε ακόμα λίγο δρόμο να διανύσουμε» σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προαναγγέλοντας ουσιαστικά αύξηση επιτοκίων. «Το μήκος του μονοπατιού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, κυρίως τον αντίκτυπο στην πίστωση από τις χρηματοοιονομικές αναταραχές που είδαμε» πρόσθεσε. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ώρα της S&P: Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022

Ευρωζώνη – PMI: Ανάκαμψη με μοχλό τις υπηρεσίες – Πτώση για τη μεταποίηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News