Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 11:57
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη – PMI: Ανάκαμψη με μοχλό τις υπηρεσίες – Πτώση για τη μεταποίηση

Ο δείκτης PMI της HCOB για την Ευρωζώνη εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στις 54,4 μονάδες και σε υψηλό 11 μηνών από τις 53,7 του Μαρτίου

Ευρωζώνη – PMI: Ανάκαμψη με μοχλό τις υπηρεσίες – Πτώση για τη μεταποίηση

Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος υπηρεσιών του μπλοκ επιταχύνθηκε σημαντικά, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση στη μεταποίηση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός μετρητής της οικονομικής κατάστασης, εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στις 54,4 μονάδες και σε υψηλό 11 μηνών από τις 53,7 του Μαρτίου, ενώ η μέτρηση αυτή είναι σε ευθυγράμμιση με τη δημοσκόπηση του Reuters που δεν είχε προβλέψει καμία αλλαγή από τον Μάρτιο.

Σημειωτέον ότι οι 50 μονάδες είναι το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον δείκτη PMI για τον κλάδο να σκαρφαλώνει σε υψηλό 12 μηνών, στο 56,6 από 55 τον Μάρτιο, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών στο Reuters για πτώση στο 54,5. Στον αντίποδα, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε σε χαμηλό 35 μηνών στο 45,5 από 47,3 τον Μάρτιο, ενώ ο δείκτης PMI για την παραγωγή διολίσθησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, στο 48,5 από 50,4 τον Μάρτιο.

Παρά το υψηλό κόστος ζωής στην περιοχή, η ζήτηση για υπηρεσίες βελτιώθηκε, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων ανήλθε στο υψηλό ενός έτους και τις 55,8 μονάδες από 54,2. Επιπλέον, για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό προσωπικού με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στο 54,7 τον Απρίλιο από 53,3.

«Οι δείκτες HCOB PMI για τη ζώνη του ευρώ δείχνουν μια πολύ ενθαρρυντική συνολική εικόνα μιας οικονομίας που συνεχίζει να ανακάμπτει», σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση δείχνει ότι η ανάπτυξη μοιράζεται πολύ άνισα. Για παράδειγμα, το κενό μεταξύ του κλάδου των υπηρεσιών που ανθεί σε μεγάλο μέρος του από τη μία μεριά και του μεταποιητικού τομέα που αποδυναμώνεται από την άλλη, έχει διευρυνθεί περαιτέρω», πρόσθεσε. 

Επιπλέον, για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό προσωπικού με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στο 54,7 τον Απρίλιο από 53,3.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

HSBC: Τα καλά και τα κακά νέα για τον πληθωρισμό

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10μήνου ο PMI – Μεγάλη ώθηση από υπηρεσίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News