Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 22:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές «απογείωσαν» τον Nasdaq στο πρώτο τρίμηνο

Ποιες μετοχές «απογείωσαν» τον Nasdaq στο πρώτο τρίμηνο

Ισχυρά κέρδη παρουσίασαν οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών στο πρώτο τρίμηνο του 2023, με ορισμένα από τα κορυφαία ονόματα της αγοράς να καταγράφουν την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση εδώ και πολλά χρόνια. 

Η αναστάτωση στον τραπεζικό τομέα έκανε τους επενδυτές να εστιάσουν στα ασφαλή χαρακτηριστικά του τεχνολογικού κλάδου, όπως τους ισχυρούς ισολογισμούς και τη μεγάλη ροή εσόδων που συνεχίστηκε ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής επιβράδυνσης.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες από την κατάρρευση των τραπεζών συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς στο 3,5% από το υψηλό άνω του 4%, γεγονός που απομάκρυνε ένα σημαντικό εμπόδιο στα πολλαπλάσια των μετοχών του τεχνολογικού τομέα.  

Η σχετική ελκυστικότητα των big tech έγινε ακόμη πιο έντονη μετά τις απότομες περυσινές ρευστοποιήσεις, οι οποίες απομάκρυναν τις ανησυχίες για τις υψηλές αποτιμήσεις του κλάδου, παρότι τα μέχρι σήμερα κέρδη των κορυφαίων μετοχών, όπως Apple και Microsoft, κινούνται πάνω από το μέσο όρο των μακροπρόθεσμων αποτιμήσεων. 

Ο δείκτης Nasdaq 100 τερματίζει το τρίμηνο στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Αύγουστο και καταγράφει κέρδη άνω του 20% από το χαμηλό του τέλους Δεκεμβρίου, μπαίνοντας πλέον στη bull market.  

Big Tech Fuels Nasdaq 100 Outperformance in 2023
 
 

Mε κέρδη περίπου 20% το τρίμηνο, οδεύει προς την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από τα μέσα του 2020. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης S&P 500, που είναι περισσότερο εκτεθειμένος στον χρηματοοικονομικό κλάδο, καταγράφει κέρδη 6% στο τρίμηνο.

Στα ύψη η μετοχή της Nvidia χάρη στην εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης

Nvidia's Quarterly Gain Is Biggest in More Than 20 Years
 
 
 

Τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες της αγοράς είναι και οι τρεις μεγαλύτεροι κερδισμένοι του πρώτου τριμήνου. Η Tesla έχει ενισχυθεί περισσότερο από 60%, ενώ οι επενδυτές υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο τη μείωση του κόστους στη Meta Platforms, ωθώντας τη μετοχή του μητρικού ομίλου του Facebook σε άνοδο 74%. Πρόκειται για τη μεταλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2013. 

Η μετοχή ωστόσο που έκανε το μεγαλύτερο άλμα τόσο στον Nasdaq 100 όσο και στον S&P 500 είναι η Nvidia. Η κατασκευάστρια τσιπ ενισχύεται 90% φέτος, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη από το 2001, γεγονός που αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τεχνητή νοημοσύνη. 

Δημιουργία μαζικής αξίας

Nasdaq 100 Rally Adds $2.4 Trillion in Value
 
 

Τα φετινά κέρδη του Nasdaq 10 έχουν φέρει περί τα 2,4 τρισ.δολάρια στην κεφαλαιοποίηση του δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι η αξία του έχει φθάσει τα 15,5 τρισ.δολάρια συγκριτικά με το απόγειο των 20 τρισ.δολαρίων που είχε αγγίξει στα τέλη του 2021. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τα κορυφαία ονόματα: η κεφαλαιοποίηση της Apple, που είχε διολισθήσει κάτω από τα 2 τρισ.δολάρια στην αρχή του έτους, κυμαίνεται τώρα στα 2,6 τρισ.δολάρια. Η Microsoft, η οποία υποχώρησε κάτω από τα 1,7 τρισ.δολάρια στις αρχές του 2023 βρίσκεται ξανά στα 2 τρισ.δολάρια. 

Η Meta παραμένει ωστόσο μακριά από τα υψηλά του 2021 των 1,1 τρισ.δολαρίων, όμως τα θετικά τριμηνιαία αποτελέσματά της έφεραν την χρηματιστηριακή της αξία πάνω από τα 500 δισ.δολάρια. Πέρυσι, είχε υποχωρήσει κάτω από τα 240 δισ.δολάρια. 

Μία βελτιωμένη εικόνα

More Nasdaq 100 Components Above 200-Day Moving Averages
 

Τα φετινά κέρδη των μετοχών τεχνολογίας έχουν βελτιώσει και την τεχνική εικόνα, με τα δύο-τρίτα περίπου των μετοχών του δείκτη να κινούνται πάνω από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 200 ημερών. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτό συνέβαινε σε λιγότερο από το 8% των εταιρειών. 

 
 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
Διαβάστε επίσης:
 
 
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News