Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Κορυφαίοι CEO στο Νταβός: Το τεχνολογικό sell off δεν θα οδηγήσει σε γενικό κραχ

Κορυφαίοι CEO στο Νταβός: Το τεχνολογικό sell off δεν θα οδηγήσει σε γενικό κραχ

Oι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι επενδυτές έδωσαν έναν πιο αισιόδοξο τόνο παρά το συνεχιζόμενο sell off στις μετοχές τεχνολογίας, θεωρώντας απίθανη μία μετάσταση σε γενικότερη κρίση της αγοράς. 

Η ξαφνική πτώση των μετοχών υψηλής ανάπτυξης – οι οποίες θεωρούνται υπερτιμημένες καθώς άγγιξαν ιστορικό υηψηλό στα τέλη του 2021 – έχει κάνει κάποια στελέχη να εκφράσουν ανησυχίες και να κάνουν λόγο για ένα καθοδηγούμενο από την τεχνολογία κραχ αντίστοιχο με την «φούσκα» του dotcom την περίοδο 1999/2000.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι άλλοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τους επενδυτές εξακολουθούν να υπάρχουν. 

«Η κατάσταση στην αγορά δεν μοιάζει με αυτήν 20 χρόνια πριν. Και αυτό, γιατί στο μεταξύ είδαμε να συμβαίνουν πραγματικές αλλαγές στον χώρο της λιανικής, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μία τάση που θα εξακολουθήσει να υφίσταται», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χέιμς, σε δηλώσεις του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα σημερινά τεχνολογικά επιχειρηματικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι τα σωστά. 

Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν μία μακροπρόθεσμη προοπτική παρά τη σημερινή πτώση των μετοχών τεχνολογίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις του χώρου εξακολουθούν να έχουν «σταθερές και υγιείς» βάσεις. 

«Οι αποτιμήσεις έχουν βουλιάξει σε όλες τις αγορές μετοχών, όμως τα κέρδη εξακολουθούν να είναι εδώ για τις επιχειρήσεις, επομένως αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι απλά μία αναστάτωση», είπε ο Λίμαν, εξηγώντας ότι παρότι βλέπουμε ομοιότητες με την φούσκα του dotcom, οι υφιστάμενες τάσεις είναι πιο υποστηρικτικές. 

«Κάποιες επιχειρήσεις πιθανόν θα εξαφανιστούν, όμως δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οι θεμελιώδεις τάσεις δεν θα παραμείνουν ως έχουν, ότι η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση δεν είναι σημαντικές, όπως και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα».

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και συνιδρυτής της εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Carlyle Group, Ντέιβιντ Ρουμπενστέιν, σημείωσε ότι οι αγορές έχουν «αντιδράσει υπερβολικά», παρά τις προσπάθειες της Φέντεραλ Ριζέρβ να διαχειριστεί τις προσδοκίες. 

«Στο κραχ του 1999, 2000, 2001, είχαμε εταιρείες Διαδικτύου χωρίς έσοδα, προφανώς και χωρίς κέρδη. Δεν είχαν τίποτε άλλο, πέρα από ένα επιχειρηματικό μοντέλο σε κάποιες περιπτώσεις και οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα έπρεπε να είχαν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, πόσο μάλλον να εξασφαλίσουν κεφάλαια», προσθέτει ο Ρουμπενστέιν. 

«Τώρα, έχουμε εταιρείες, όπως η Netflix, με 250 εκατ. συνδρομητές. Μπορεί να μην αξίζει όσο άξιζε μόλις πριν από λίγους μήνες, όμως σίγουρα αξίζει». Σημειώνει δε, ότι όταν οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά, όπως συμβαίνει τώρα, οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να μπουν στην αγορά και να αγοράσουν στα χαμηλά. 

Η μετοχή της Netflix έχει υποχωρήσει περίπου 69% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ της Amazon περισσότερο από 35%. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της διευθύνουσας συμβούλου της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, η οποία είπε ότι το σημερινό sell off «δεν είναι άτακτο».  

Εν μέρει, ένας λόγος που οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ από τις αρχές του έτους έως σήμερα είναι ο εντυπωσιακός ρυθμός αύξησης των κερδών του τεχνολογικού τομέα τα τελευταία έτη, σύμφωνα με τον Μόρις Λιβάι, πρόεδρο της γαλλικής διαφημιστικής εταιρείας Publicis Groupe. 

«Πρόκειται για έναν τομέα που έχει παρουσιάσει ρυθμό αύξησης 30% έως 50% και όταν τώρα αυξάνεται με ρυθμό μόνο 25% ή 15%, υπάρχει απογοήτευση και μετά βλέπεις τις μετοχές να βυθίζονται. Επομένως, δεν μπορείς να θεωρήσεις το συγκεκριμένο κλάδο ως βαρόμετρο, επειδή ο πήχης των προσδοκιών έχει μπει εξαιρετικά υψηλά», εξηγεί. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

BofA: Το sell off θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας των dot com – Έπιασαν πάτο οι αγορές;

Morgan Stanley: Οι αγορές θα πέσουν κι άλλο – Μην περιμένετε κέρδη για ένα χρόνο

Το απλό μάθημα για επενδυτές από τον άνθρωπο που είδε το Κραχ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News