Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 20:29
ΑΓΟΡΕΣ

Στα τάρταρα η λίρα: Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο νόμισμα

Στα τάρταρα η λίρα: Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο νόμισμα

Σε χαμηλά πέντε μηνών διολίσθησε η τουρκική λίρα, καθώς η συρρίκνωση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική κατέστησαν ευάλωτο το εθνικό νόμισμα της γειτονικής στα νέα σοκ.

Η λίρα ουσιαστικά εκτέθηκε στην γεωπολιτική ένταση που περιβάλλει την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφενός άσκησε βέτο στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά το αίτημα που υπέβαλαν οι δύο χώρες στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αφετέρου, χθες ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα. 

Αυτά τα δύο γεγονότα έλαβαν χώρα σε μία περίοδο μεγάλης αναστάτωσης στις παγκόσμιες αγορές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα «απάντησε» στις διακυμάνσεις με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και την δημιουργία κρατικά ελεγχόμενων λογαριασμών, ώστε να προστατεύσει τους επενδυτές από την αδυναμία της λίρας.

Παρά την αναστάτωση και παρότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Ενώ ήταν ήδη το νόμισμα με την χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες οικονομία, η λίρα σήμερα βρίσκεται καθ’ οδόν για να πετύχει και άλλο αρνητικό ρεκόρ, με την μεγαλύτερη διολίσθηση έναντι του δολαρίου. Το νόμισμα καταγράφει απώλειες έως και 1,5% σήμερα έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάκαμψης στον ορίζοντα, ιδίως εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους στην Τουρκία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

GZERO: Γιατί η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να στήνει καβγάδες

Η Τουρκία στενάζει κάτω από πληθωρισμό-ρεκόρ

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Η ενεργειακή κρίση κύρια αιτία του πληθωρισμού

Τουρκία: Στο εξωφρενικό 61,44% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News