BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Οι αγορές θα πέσουν κι άλλο – Μην περιμένετε κέρδη για ένα χρόνο

Morgan Stanley: Οι αγορές θα πέσουν κι άλλο – Μην περιμένετε κέρδη για ένα χρόνο

Οι αγορές θα πέσουν κι άλλο τους επόμενους μήνες προειδοποιεί η Morgan Stanley, με φόντο την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τα αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα. Έπειτα από την υποβάθμιση των προβλέψεων του αμερικανικού οίκου για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, οι αναλυτές τονίζουν ότι η σχέση ρίσκου/ανταμοιβής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν είναι ελκυστική, ενώ η τιμή-στόχος που δίνουν για τον MSCI Europe προβλέπει μηδενικά περιθώρια ανόδου για τους επόμενους 12 μήνες.

«Ενώ το επενδυτικό κλίμα είναι χαμηλό και οι αποτιμήσεις των μετοχών φαίνονται λογικές, οι δύσκολες προοπτικές των θεμελιωδών στοιχείων αναμένεται να σπρώξουν τις μετοχές χαμηλότερα τους επόμενους μήνες», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.Morgan Stanley: Οι αγορές θα πέσουν κι άλλο – Μην περιμένετε κέρδη για ένα χρόνο-1

Το βασικό σενάριο της Morgan Stanley προβλέπει μηδενικές αποδόσεις για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το αρνητικό σενάριο (bear case) θέλει τον MSCI Europe να πέφτει κατά 24% στο διάστημα αυτό και το θετικό σενάριο (bull case) προβλέπει άνοδο του δείκτη κατά 13%. Πάντως, ο οίκος τονίζει ότι οι πιθανότητες είναι 2 προς 1 υπέρ της επιβεβαίωσης του bear case έναντι του bull, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα να εντοπίζεται στην πιθανότητα μείωσης των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αρχίζουν να πιέζονται  και η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι καθώς η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα αρχίσει να υπολείπεται του πληθωρισμού, τους επόμενους μήνες θα σημειωθεί ένας κύκλος υποβαθμίσεων στις προβλέψεις της αγοράς για τα κέρδη ανά  μετοχή των ευρωπαϊκών εισηγμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος επισημαίνει ότι το P/E του MSCI Europe στο 12,8 μπορεί να είναι χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αλλά είναι μόνο λογικά ελκυστικό και όχι ιδιαίτερα φθηνό. «Βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω de-rating τους επόμενους μήνες, με φόντο την πιο σφικτή νομισματική πολιτική, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Morgan Stanley: Οι αγορές θα πέσουν κι άλλο – Μην περιμένετε κέρδη για ένα χρόνο-2

Η Morgan Stanley δεν προβλέπει μια ευρωπαϊκή ύφεση αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρεί πως οι πιθανότητες είναι 50/50, με την ανάπτυξη να είναι ασθενέστερη το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Περιμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή στην Ευρώπη κατά 5% φέτος και 2% το 2023, με μείωση του περιθωρίου κέρδους και στις δύο χρονιές.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο οίκος δηλώνει overweight στις μετοχές αξίας και τονίζει πως είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν οι επενδυτές να προσθέτουν κυκλικό ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους.

Διαβάστε επίσης: 

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin

Morgan Stanley: Ανάπτυξη 3,2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα έως το 2023

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News