Σαν Σήμερα Πέμπτη 31/03/2022, 09:31
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το απλό μάθημα για επενδυτές από τον άνθρωπο που είδε το Κραχ

Το απλό μάθημα για επενδυτές από τον άνθρωπο που είδε το Κραχ

31 Μαρτίου 1928 

Προβληματισμένος από τον πυρετό της κερδοσκοπίας στη Wall Street, ο Charles E. Merrill, επικεφαλής της Merrill Lynch & Co., προειδοποιεί τους πελάτες του να πουλήσουν τις μετοχές τους. Λίγοι τον ακούνε και ο Merrill μοιάζει ανόητος, καθώς το πάρτι συνεχίζεται. Όμως, έως τα τέλη του 1929, το Μεγάλο Κραχ τον δικαιώνει. 

Ο Charles Merrill ήταν ένας από τους πρώτους χρηματιστές της Νέας Υόρκης που έφεραν τους μικρούς επενδυτές  κοντά στις μετοχές και τα ομόλογα. Δίνοντας απλές και συντηρητικές επενδυτικές εντολές, έφερε τον μέσο Αμερικανό στη Wall Street. 

Ο ίδιος ο Merrill πίστευε στη σημασία της ελεύθερης αγοράς και στο να αποκτά ο καθένας ένα μερίδιο στην οικονομία των ΗΠΑ. 

Το 1928, μαζί με τον Roger Babson (που έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που προέβλεψε το Κραχ) ήταν ίσως οι μοναδικοί στην επενδυτική κοινότητα που αισθάνθηκαν την καταστροφή που ερχόταν. 

Το απλό μάθημα για επενδυτές από τον άνθρωπο που είδε το Κραχ-1
φωτ.: AP

Ο Merrill δεν ήταν τόσο γνωστός όσο ο Babson, όμως ήταν πεπεισμένος ότι το πάρτι στη Wall Street δεν θα συνεχιζόταν. Για αυτό και η εταιρεία του απέστειλε στους πελάτες της επιστολή στην οποία έγραφε: 

«Τώρα είναι η ώρα να αποπληρώσετε τα χρέη σας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζετε ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλες οι μεγάλες εταιρείες που χρηματοδοτούνται από εμάς δεν έχουν χρέη. Αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα τύχης, αλλά προσεκτικά καταρτισμένων σχεδίων, από την πλευρά των διοικήσεών τους και τη δική μας, να φέρουμε τις επιχειρήσεις αυτές σε μία  ισχυρή θέση. 

Το απλό μάθημα για επενδυτές από τον άνθρωπο που είδε το Κραχ-2

Η συμβουλή την οποία έχουμε δώσει σε σημαντικές επιχειρήσεις μπορεί να ακολουθηθεί από όλες τις τάξεις των επενδυτών, προς όφελός τους. Δεν σας συστήνουμε  να πουλήσετε μετοχές αδιακρίτως, αλλά σας συμβουλεύουμε με βεβαιότητα να εκμεταλλευτείτε τις σημερινές υψηλές τιμές για να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά του οίκου σας. Σας συστήνουμε να πουλήσετε αρκετές μετοχές για να ελαφρύνετε τις υποχρεώσεις σας ή ακόμα καλύτερα, να τις αποπληρώσετε εντελώς». 

Πολλά χρόνια αργότερα, όταν τον ρώτησαν πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόταν προσοχή, ο Merrill απάντησε: 

«Το μάθημα που  είχα πάρει -όταν οι μετοχές είναι πολύ ψηλά, πέφτουν- με ωφέλησε το 1928-29». Υπολογίζεται ότι με το κραχ του χρηματιστηρίου, η προνοητικότητα του Merrill έσωσε 6 εκατ. δολάρια από τα χρήματα των πελατών του. 

Μάλιστα, η ανησυχία του ότι οι μικροεπενδυτές θα βρεθούν μπλεγμένοι στο κραχ ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Merrill παρακάλεσε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Calvin Coolidge, να συνταχθεί με τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της Wall Street. Προσφέρθηκε, μάλιστα, ακόμα και να κάνει τον Coolidge συνέταιρο στην εταιρεία του. 

Ο Charles Merrill πέθανε σε ηλικία 70 ετών, το 1956. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πού εξαφανίστηκε η Merrill Lynch και το «βροντερό κοπάδι» της;

Τι μας έμαθε ο σπουδαιότερος επενδυτής του 20ου αιώνα

Πώς η Wall Street έγινε η… Wall Street

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News