Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 13:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάνουν ότι δουλεύουν από το σπίτι με τις πιτζάμες: Τα παράλογα της φούσκας της τεχνολογίας

Κάνουν ότι δουλεύουν από το σπίτι με τις πιτζάμες: Τα παράλογα της φούσκας της τεχνολογίας

Την αλήθεια πίσω από τη φούσκα των προσλήψεων σε εταιρείες όπως η Meta και η Google καθώς και από το κύμα των απολύσεων που πλήττει τελευταία τον τεχνολογικό κλάδο, αποκαλύπτει ο Thomas Siebel, ο δισεκατομμυριούχος CEO της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης C3.ai.

Ο επιχειρηματίας εξηγεί πως «το όλο πράγμα πρέπει να ξεκαθαρίσει μόνο του», καθώς οι Google και Meta προσλάμβαναν τον καιρό της πανδημίας άτομα τα οποία δεν είχαν δουλειά να κάνουν μέσα στις εταιρείες.

«Πραγματικά δούλευαν από το σπίτι και δεν έκαναν τίποτα», είπε ο Siebel, σύμφωνα με το Business Insider. Η δική του εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 1.000 άτομα, ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις προσλήψεις και είναι πολύ αυστηρή στις επιλογές της. Από τα 4.000 άτομα με τα οποία έκανε συνέντευξη για δουλειά πέρυσι, η C3 προσέλαβε μόλις τα 300.  «Δεν υπονοώ ότι είμαστε πιο εργατικοί, αλλά υπάρχουν άτομα που τους αρέσει να δουλεύουν μαζί σε ομάδες, που έχουν ένα βιβλίο στο χέρι και τους αρέσει να δουλεύουν πάνω σε πραγματικά δύσκολα προβλήματα», είπε. «Αυτοί είμαστε και εάν είσαι τέτοιο άτομο, θα σου αρέσει στην C3. Εάν θέλεις να δουλεύεις από το σπίτι, τέσσερις ημέρες δουλειάς με τις πιτζάμες σου, πιάσε δουλειά στο Facebook», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.

Μάλιστα, ο ίδιος αστειεύτηκε λέγοντας ότι η εταιρεία του υιοθέτησε μία «εθελοντική» πολιτική τηλεργασίας του 2021. «Είτε δουλεύεις εθελοντικά στο γραφείο σου ή πηγαίνεις εθελοντικά να δουλέψεις σε μια άλλη εταιρεία», είπε, καθώς η C3 κάλεσε τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στο γραφείο.

Μάλιστα, έδειξε τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, παρουσιάζοντας μία φωτογραφία από το γεμάτο πάρκινγκ της εταιρείας του στις 3:30 το μεσημέρι μιας πρόσφατης Παρασκευής, σε σύγκριση με το άδειο πάρκινγκ μιας άλλης εταιρείας την ίδια ώρα (όπως διαπίστωσε το Business Insider, ήταν το πάρκινγκ σε ένα από τα γραφεία της Google στην Καλιφόρνια).

Τα όσα λέει ο Siebel επιβεβαιώνουν αυτά που αποκάλυψε η Britney Levy, μια πρώην υπάλληλος της Meta. Όπως ομολόγησε η πρώην εργαζόμενη της εταιρείας σε βίντεο στο TikTok, την έβαλαν «σε μια ομάδα ατόμων που δεν δούλευε». «Έπρεπε να παλέψεις για να βρεις δουλειά. Ήταν ένα πολύ περίεργο περιβάλλον και έμοιαζε σαν η Meta να μας προσλαμβάνει ώστε να μην μπορέσουν να μας πάρουν άλλες εταιρείες. Μας μάζευαν σαν να είμαστε κάρτες του Pokemon», αποκάλυψε η εργαζόμενη, η οποία απολύθηκε φέτος.

Την άποψη ότι χιλιάδες άτομα που προσελήφθησαν στην Google και στη Meta έκαναν «fake δουλειά» έχει εκφράσει και ο Keith Rabois, ο οποίος ανήκει στη λεγόμενη PayPal Mafia, την ομάδα από την οποία ξεκίνησε η εταιρεία πληρωμών.

Στο θέμα έχει αναφερθεί και ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, λέγοντας ότι η τηλεργασία έχει πυροδοτήσει τη λεγόμενη «παράνοια της παραγωγικότητας». «Οι προϊστάμενοι πιστεύουν ότι οι υπάλληλοί τους δεν είναι παραγωγικοί, ενώ οι εργαζόμενοι νομίζουν ότι είναι παραγωγικοί και σε πολλές περιπτώσεις νιώθουν και εργασιακή εξάντληση», είπε.  

Αλλά και οι New York Times αποκάλυψαν τον Αύγουστο ότι οι εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο σε μέσα παρακολούθησης για να γνωρίζουν ότι οι υπάλληλοί τους δουλεύουν πραγματικά στο νέο περιβάλλον της υβριδικής εργασίας. Ανάμεσα στις λύσεις που εφαρμόζονται είναι η παρακολούθηση των κλικ στο ποντίκι και των κινήσεων στο πληκτρολόγιο του εργαζόμενου αλλά και η λήψη φωτογραφιών σε τυχαίες στιγμές, για να διαπιστωθεί ότι οι υπάλληλοι βρίσκονται πράγματι στους υπολογιστές τους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Tech: Χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν «ψεύτικη δουλειά» – Γιατί είχαν προσληφθεί

Τέρμα τα μασάζ και τα τζάμπα φαγητά: Οι κακομαθημένοι της τεχνολογίας προσγειώνονται στην πραγματικότητα

Big Tech: Οι απολύσεις στον κλάδο αναιρούν μόλις το 10% των προσλήψεων στην πανδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News