Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 22:44
ΒUSINESS & FINANCE

Tech: Χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν «ψεύτικη δουλειά» – Γιατί είχαν προσληφθεί

Tech: Χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν «ψεύτικη δουλειά» – Γιατί είχαν προσληφθεί

Χιλιάδες υπάλληλοι ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας σε Meta και Google κάνουν «ψεύτικη δουλειά» και προσλήφθηκαν μόνο και μόνο για να εκπληρώσουν τη «ματαιοδοξία» των προσλήψεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επενδυτής και βετεράνος της τεχνολογίας Keith Rabois.

Ο Rabois είπε ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ήταν οι ίδιες υπεύθυνες για τις υπερπροσλήψεις και ότι οι σημερινές μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας του κλάδου για να περιοριστεί το κόστος είχε καθυστερήσει από καιρό.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν ξένοι, αυτό ίσχυε εδώ και πολύ καιρό, η ματαιοδοξία της πρόσληψης υπαλλήλων ήταν αυτός ο ψεύτικος θεός κατά κάποιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Τα αφεντικά της Alphabet της Google και του μητρικού ομίλου του Facebook, Meta, ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι είχαν χιλιάδες υπαλλήλους που δεν έκαναν τίποτα.

«Δεν υπάρχει τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν – είναι πραγματικά – όλα είναι ψεύτικη δουλειά. Τώρα αυτό αποκαλύπτεται, τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα, πηγαίνουν σε συναντήσεις», εξήγησε.

Η Google, συνέχισε, είχε σκόπιμα προσλάβει υπερβολικό αριθμό μηχανικών και άλλων ταλέντων στον χώρο της τεχνολογίας μόνο και μόνο για να τους εμποδίσει να μετακινηθούν σε άλλες εταιρείες, μια στρατηγική που περιέγραψε ως «αρκετά συνεκτική». 

Την άποψη του Rabois συμμερίζονται και άλλα πρόσωπα της Silicon Valley, όπως ο Marc Andreessen, γενικός εταίρος της Andreessen Horowitz ο οποίος πιστεύει ότι οι εταιρείες έχουν υπερβολικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Rabois, η προσοχή του κλάδου τεχνολογίας θα απομακρυνθεί από ένα μοντέλο ανάπτυξης με κάθε κόστος για να επικεντρωθεί σε μετρήσεις κερδοφορίας, όπως τα έσοδα που παράγονται ανά εργαζόμενο. Σημείωσε δε ότι η μείωση του αριθμού κεφαλαίων ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους διατήρησης και δημιουργίας ελεύθερων ταμειακών ροών.

Τα νέα δεδομένα λαμβάνουν χώρα την ώρα που οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις και ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες οδήγησαν τις εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κλάδο να ελέγξουν το εργατικό δυναμικό τους σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν το κόστος και να αντιμετωπίσουν την οικονομική καταιγίδα. Το 2022, περισσότερες από 1.000 εταιρείες απέλυσαν περισσότερους από 160.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης απολύσεων Layoffs.fyi. – ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει τις 100.000 για το 2023 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας σηματοδοτούν την πρώτη μεγάλη συρρίκνωση για τον τεχνολογικό τομέα μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης που ωθησε την κεφαλαιοποίηση αρκετών εταιρειών από τον χώρο της τεχνολογίας πάνω από το 1 τρισ.δολάρια.

Παρά τις απολύσεις που έχουν γίνει έως τώρα, ορισμένες εταιρείες πρόκειται να προβούν σε περισσότερες περικοπές. Η Meta, η οποία απέλυσε περισσότερους από 11.000 εργαζομένους τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να περικόψει χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

Διαβάστε επίσης:

Τέρμα τα μασάζ και τα τζάμπα φαγητά: Οι κακομαθημένοι της τεχνολογίας προσγειώνονται στην πραγματικότητα

Big Tech: Οι απολύσεις στον κλάδο αναιρούν μόλις το 10% των προσλήψεων στην πανδημία

Apple: Σε καλύτερη «μοίρα» από τους ανταγωνιστές της – Απέφυγε υπερβολικές προσλήψεις

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
arrow-top