Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 20:38
BUSINESS & FINANCE

Big Tech: Οι απολύσεις στον κλάδο αναιρούν μόλις το 10% των προσλήψεων στην πανδημία

Οι πρόσφατες περικοπές στις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας μετά βίας αγγίζουν τις προσλήψεις που έγιναν την εποχή της πανδημίας, καθώς αναιρούν περίπου το 10% της δημιουργίας θέσεων εργασίας από τις ίδιες εταιρείες

Big Tech: Οι απολύσεις στον κλάδο αναιρούν μόλις το 10% των προσλήψεων στην πανδημία

Οι χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του αριθμού των ατόμων που προσλήφθηκαν από τις ίδιες εταιρείες από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με την ανάλυση του fDi που βασίζεται στα στοιχεία προσλήψεων – απολύσεων των εταιρειών.

Από το 2019, οι 10 εταιρείες που ανακοίνωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις προσωπικού -όπως η Amazon, η Microsoft, η Google και η Meta- αύξησαν συνολικά το εργατικό τους δυναμικό κατά περίπου 875.000 υπαλλήλους. Πρόκειται για σχεδόν 10 φορές περισσότερους νέες θέσεις εργασίας από το συνολικό σύνολο των περίπου 90.000 περικοπών που πραγματοποίησαν οι ίδιες εταιρείες, σύμφωνα με το Layoffs.fyi, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας από τον Μάρτιο του 2020.

Big Tech: Οι απολύσεις στον κλάδο αναιρούν μόλις το 10% των προσλήψεων στην πανδημία-1

 

Big Tech: Οι απολύσεις στον κλάδο αναιρούν μόλις το 10% των προσλήψεων στην πανδημία-2

 

Οι εταιρείες τεχνολογίας προχώρησαν σε ένα κύμα προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 τόσο λόγω των χαμηλών επιτοκίων όσο και της ζήτησης για τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες από τους καταναλωτές που έμεναν αναγκαστικά στο σπίτι. Αυτή η υπέρμετρη τάση προσλήψεων έχει τώρα εν μέρει μειωθεί μέσω απολύσεων εν μέσω δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών, αλλά ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στα χρόνια πριν από την πανδημία.

Η Amazon, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει λίγο περισσότερες από 18.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο του 2023, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δημιουργίας θέσεων εργασίας μεταξύ των κορυφαίων αυτών εταιρειών τεχνολογίας. Από το 2019, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει προσλάβει 743.000 περίπου άτομα παγκοσμίως, ανεβάζοντας το συνολικό εργατικό δυναμικό του σε 1,54 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Άντι Τζάσι, έγραψε σε ανάρτηση στο blog ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να επιδιώξει «μακροπρόθεσμες δυνατότητες με ισχυρότερη διάρθρωση όσον αφορά στο κόστος».

Πρόσθεσε ότι: «Οι εταιρείες που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα περνούν από διαφορετικές φάσεις. Δεν βρίσκονται σε κατάσταση αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού τους κάθε χρόνο».  

Η Meta, μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, δήλωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι σχεδιάζει να απολύσει 11.000 υπαλλήλους, που αντιστοιχεί σε περίπου 13% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της. Αυτό είναι περίπου το ένα τέταρτο των 41.540 επιπλέον ατόμων που απασχολούσε η Meta στο τέλος του 2022 σε σχέση με το 2019. Συγκριτικά, οι 12.000 ανακοινωθείσες περικοπές θέσεων εργασίας της μητρικής Alphabet της Google ισοδυναμούν με το 16,8% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην εταιρεία από το 2019, ενώ οι 10.000 απολύσεις της Salesforce αντιστοιχούν στο 26% της πανδημίας δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Big Tech: Οι απολύσεις στον κλάδο αναιρούν μόλις το 10% των προσλήψεων στην πανδημία-3

 

Όταν οι απολύσεις άρχισαν για πρώτη φορά να αυξάνονται σε αριθμό τον Μάρτιο του 2022, συγκεντρώνονταν κυρίως σε μικρότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις σε τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων, όπως τα χρηματοπιστωτικά, τα ακίνητα, τα τρόφιμα και οι μεταφορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Layoffs.fyi. Αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας συνέπεσαν με μια απότομη πτώση της χρηματοδότησης επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές νεοφυών επιχειρήσεων έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. 

Από τον Νοέμβριο του 2022, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν απολύσεις λόγω των επιπτώσεων του οικονομικού κλίματος στις τιμές των μετοχών τους, στη ζήτηση των πελατών και στα κέρδη τους. Σχεδόν οι μισοί από τους 147.000 εργαζομένους στον τομέα της τεχνολογίας που απολύθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023 προήλθαν μόνο από τις εταιρείες Amazon, Google, Meta, Microsoft και Salesforce.

Ο Roger Lee, ιδρυτής του Layoffs.fyi, λέει ότι παρά τον αυξανόμενο αριθμό απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας υπάρχει «ακόμα χώρος για ελπίδα», εν μέρει λόγω του ότι υπάρχουν ακόμα πολλές διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 65.000 ενεργές θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα με το Comprehensive.io, έναν άλλο ιστότοπο που εγκαινιάστηκε από την ομάδα του κ. Lee και ο οποίος παρακολουθεί τους μισθούς σε περίπου 1.000 εταιρείες τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο μέσος μισθός για τους μηχανικούς λογισμικού κυμαίνεται μεταξύ 130.000 και 198.000 δολαρίων ετησίως. 

Ο κ. Lee πιστεύει ότι το ποσοστό των απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας θα αρχίσει να υποχωρεί εάν και όταν τα επιτόκια σταθεροποιηθούν ή ακόμη και μειωθούν. Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε εύρος-στόχο μεταξύ 4,5% και 4,75%, το οποίο ήταν 4,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Το αυξημένο κόστος κεφαλαίου έχει επίσης επιβαρύνει τις παγκόσμιες διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές.

«Παρ’ όλες τις ειδήσεις περί απολύσεων που προκαλούν καταστροφή και κατήφεια, είμαι όσο ποτέ άλλοτε αισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου της τεχνολογίας», λέει ο κ. Lee. «Η τεχνολογία ανέκαμψε πιο δυναμικά από ποτέ μετά το κραχ της dotcom και τη Μεγάλη Ύφεση. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Apple: Σε καλύτερη «μοίρα» από τους ανταγωνιστές της – Απέφυγε υπερβολικές προσλήψεις

Yahoo: Προς απόλυση το 20% του εργατικού δυναμικού της

Πώς έσκασε η νέα φούσκα της τεχνολογίας που γέννησε η πανδημία

Πού θα βρίσκονται οι θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των κυλιόμενων υφέσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News