Business & Finance Παρασκευή 10/02/2023, 22:33
ΒUSINESS & FINANCE

Apple: Σε καλύτερη «μοίρα» από τους ανταγωνιστές της – Απέφυγε υπερβολικές προσλήψεις

Apple: Σε καλύτερη «μοίρα» από τους ανταγωνιστές της – Απέφυγε υπερβολικές προσλήψεις

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η Apple δέχεται λιγότερες πιέσεις από τους ανταγωνιστές της στον χώρο της τεχνολογίας για να περικόψει θέσεις εργασίας στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον: οι μέχρι τώρα προσλήψεις της ήταν πιο συγκρατημένες. 

Στη διάρκεια της πανδημίας, η Apple προσέλαβε λιγότερους εργαζομένους συγκριτικά με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Εκτός τούτου, η εταιρεία άντλησε πολύ περισσότερα έσοδα από κάθε νέα πρόσληψη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

H Apple έκανε πιο συγκρατημένα προσλήψεις στη διάρκεια της πανδημίας

Employees added during past three years compared with pre-Covid level

Source: Bloomberg

 

Αυτή η πιο συγκρατημένη προσέγγιση αποδίδει τώρα καρπούς. Παρότι η Apple έχει «παγώσει» τις προσλήψεις σε ορισμένους τομείς και ασκεί αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες – ειδικά εκτός της έρευνας και της ανάπτυξης – δεν προέβη στις μαζικές απολύσεις που έκανε η Amazon.com, ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet, η Meta Platforms και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί. 

«Αυτό υποδηλώνει μία υψηλότερη ποιότητα μάνατζμεντ στην Apple συγκριτικά με άλλες εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες ερμήνευσαν τις διάφορες ενδείξεις στη διάρκεια της πανηδμίας με λανθασμένο τρόπο», αναφέρει η Saxo Bank. 

Πολλές τεχνολογικές εταιρείες παραδέχθηκαν ότι προσέλαβαν υπερβολικά μεγάλο αριθμό ατόμων στη διάρκεια της πανδημίας, στοιχηματίζοντας ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όμως εξ αποστάσεως εργασία, δαπάνες μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και βιντεοπαιχνίδια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πολύ μεγαλύτερη καμπή. Τώρα όμως υφίστανται τις συνέπειες. Η Zoom Technologies, από τις πλέον ευνοημένες των lockdowns, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την περικοπή του 15% του εργατικού δυναμικού της. 

Η Apple ήταν όμως πιο συγκρατημένη σε όλη αυτή την ευφορία. Οι προσλήψεις νέων εργαζομένων αυξήθηκαν μόλις 20% από το 2020 έως το 2022 συγκριτικά με την αύξηση 60% της Alphabet και τις σχεδόν διπλάσιες προσλήψεις στην Amazon. Oι δύο αυτές εταιρείες ανακοίνωσαν απολύσεις της τάξης των 30.000 ατόμων από κοινού. 

Η Apple ήταν πιο συγκρατημένη από τους ανταγωνιστές της στην πανδημία

Έσοδα από κάθε νέα πρόσληψη

Source: Bloomberg

 

Ωστόσο, από μόνη της αυτή η πιο συγκρατημένη προσέγγιση δεν εξηγεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Apple. Η εταιρεία παρουσιάζει από τις υψηλότερες πωλήσεις ανά τετραγωνικό πόδι – μία ένδειξη ότι η αποτελεσματικότητά της εκτείνεται πέραν των πολιτικών πρόσληψης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τεχνολογία: Η Apple φωτεινή εξαίρεση στον μαραθώνιο των απολύσεων

Τέλος εποχής: Ξεθωριάζει το momentum των Big Tech

Πώς έσκασε η νέα φούσκα της τεχνολογίας που γέννησε η πανδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News