Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 20:27
BUSINESS & FINANCE

Μεταφορά μέρους της παραγωγής του iPad στην Ινδία εξετάζει η Apple

Μεταφορά μέρους της παραγωγής του iPad στην Ινδία εξετάζει η Apple

Τη μεταφορά μέρους της παραγωγής του iPad στην Ινδία διερευνά η Apple, σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα η εταιρεία έχει έρθει σε επικοινωνία με Ινδούς αξιωματούχους για την μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής από την Κίνα στην Ινδία, όπως ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στην ινδική κυβέρνηση.

Ο τεχνολογικός κολοσσός λέγεται ότι διεξάγει συνεχείς συζητήσεις με αξιωματούχους, χωρίς να υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα σχέδια, αλλά αν ολοκληρωθούν με επιτυχία, η Apple θα επεκτείνει το αποτύπωμα της στη χώρα.

Η Apple ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι ξεκίνησε τη συναρμολόγηση της ναυαρχίδας της iPhone 14 στη νότια Ινδία. Ο τεχνολογικός γίγαντας παράγει τα παλαιότερα μοντέλα του iPhone στη χώρα εδώ και μερικά χρόνια.

Οι φιλοδοξίες του τεχνολογικού γίγαντα να διαφοροποιήσει περισσότερο την αλυσίδα εφοδιασμού του μακριά από την Κίνα ακολουθούν τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες εν μέσω της αυστηρής πολιτικής μηδενικής μεταφοράς του Πεκίνου. Η Apple προειδοποίησε στις αρχές Νοεμβρίου ότι οι αποστολές iPhone θα καθυστερούσαν λόγω των αποκλεισμών στην Κίνα και οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για το iPhone για το κρίσιμο τρίμηνο των διακοπών.

Η Wall Street Journal ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η Apple αναζητά ενεργά τη μεταφορά της παραγωγής από την Κίνα σε άλλες χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και του Βιετνάμ.

Ωστόσο, οι πηγές προειδοποιούν ότι η έλλειψη ταλέντων υψηλής εξειδίκευσης και ατόμων με εμπειρία στην κατασκευή εξαιρετικά πολύπλοκων συσκευών όπως το iPad θα μπορούσε να επιβραδύνει αυτά τα σχέδια στην Ινδία. Το σκηνικό της εξωτερικής πολιτικής επίσης δεν βοηθάει, με τις εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας να αυξάνονται. Οι δύο χώρες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια για εδαφικές διαφορές με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα Ινδίας-Κίνας.

Ο Gene Munster της Loop Ventures εκτιμά ότι το 10% των iPhone κατασκευάζεται στην Ινδία, αλλά αναμένει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί με αργό ρυθμό.  

«Νομίζω ότι σε πέντε χρόνια, το 35% θα κατασκευάζεται στην Ινδία», πρόσθεσε ο Munster. «Νομίζω ότι η Apple θα προσθέσει την παραγωγή iPhone και σε άλλες χώρες εκτός της Ινδίας και της Κίνας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ίσως στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις ΗΠΑ».

Σε σημείωμά του προς τους πελάτες σήμερα, ο Harsh Kumar της Piper Jaffray έγραψε: «Ενώ η Apple έχει καταβάλει προσπάθειες να μεταφέρει την παραγωγή από την Κίνα, κατά τη γνώμη μας, η Ινδία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% της συνολικής παραγωγής του iPhone 14 και είναι πιθανό να βοηθήσει μόνο σε περιορισμένο βαθμό αυτή τη στιγμή».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Λύθηκε η παρεξήγηση με την Apple

Η Apple έχει ως επί το πλείστον σταματήσει τη διαφήμιση στο Twitter, σύμφωνα με τον Μασκ

Apple: Η μονάδα της στην Κίνα προσφέρει 1.400 δολάρια σε υπαλλήλους για να μην φύγουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News