Business & Finance Κυριακή 23/10/2022, 21:40
BUSINESS & FINANCE

Απευθείας σύνδεση smartphone μέσω δορυφόρων στα σχέδια τεχνολογικών κολοσσών

Το ανεκμετάλλευτο δυναμικό δίνει ώθηση σε μια ιστορία δύο στρατηγικών. Για ορισμένες εταιρείες, σημαίνει ότι ξοδεύονται δισεκατομμύρια για κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια λάθος προσέγγιση.

Απευθείας σύνδεση smartphone μέσω δορυφόρων στα σχέδια τεχνολογικών κολοσσών

Η κούρσα για την παροχή γρήγορου διαδικτύου από δορυφόρους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη -αλλά ένας άλλος, πιο φιλόδοξος ανταγωνισμός, αυτός για την απευθείας σύνδεση από το διάστημα σε συσκευές όπως τα smartphones, ξεκίνησε σοβαρά νωρίτερα φέτος.

Η δυνητική ανεκμετάλλευτη αγορά -η οποία εξαρτάται από την αποστολή ενός μηνύματος μέσω του διαστήματος, αλλά επεκτείνεται πέραν αυτού- δίνει ώθηση σε μια ιστορία δύο στρατηγικών: Αυτοί που τοποθετούν εξειδικευμένες κεραίες στα τηλέφωνα, έναντι αυτών που τοποθετούν κεραίες υψηλής ισχύος στους ίδιους τους δορυφόρους. Για ορισμένες εταιρείες, αυτό σημαίνει ότι ξοδεύονται δισεκατομμύρια για κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μία λάθος προσέγγιση.

«Η δορυφορική βιομηχανία είναι πραγματικά εξειδικευμένη και – αν μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη σύνδεση δισεκατομμυρίων smartphones – μπορούν να αρχίσουν να μιλούν για μεγέθη αγοράς πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ήταν ποτέ σε θέση να αντιμετωπίσουν στο παρελθόν. Όλα τα προηγούμενα ήταν εκατομμύρια», δήλωσε στο CNBC ο Caleb Henry, ανώτερος αναλυτής της εταιρείας ερευνών Quilty Analytics.

Μια σειρά από έργα και συνεργάτες -από την Apple, την Iridium, τη SpaceX, την T-Mobile και την AT&T, μεταξύ άλλων- έχουν έρθει στο προσκήνιο το 2022, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης για την απευθείας σύνδεση με τα smartphones. Ήταν από καιρό ένα όνειρο των οραματιστών των δορυφορικών επικοινωνιών, αλλά τα ογκώδη, εξειδικευμένα και συνήθως ακριβά δορυφορικά τηλέφωνα δεν είχαν μαζική απήχηση.

Τώρα, η εξέλιξη της τεχνολογίας αναβαθμίζει τις πιθανότητες για την τελειοποίηση των διαστημικών επικοινωνιών, σύμφωνα με την Patricia Cooper, ιδρύτρια της Constellation Advisory και πρώην αντιπρόεδρο της SpaceX για τις κυβερνητικές υποθέσεις δορυφόρων.

«Μία από τις διαφορές (σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές) είναι η ικανότητα των σημερινών δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν κάτι περισσότερο από ένα μικρό κείμενο», δήλωσε η Cooper.

Απομακρυσμένες τεχνολογίες

Η SpaceX ανακοίνωσε αυτό το καλοκαίρι μια συνεργασία που θα επιτρέψει στους χρήστες της T-Mobile να στέλνουν μηνύματα από μέρη που δεν είναι προσβάσιμα από επίγειους πύργους κινητής τηλεφωνίας, χρησιμοποιώντας τη δεύτερη γενιά δορυφόρων Starlink της SpaceX.

Ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk δήλωσε ότι οι μεγαλύτεροι, αναβαθμισμένοι δορυφόροι Starlink θα διαθέτουν ευρείες κεραίες που θα μπορούν να μεταδίδουν απευθείας σε μια κινητή συσκευή, με την T-Mobile να ελπίζει να προσθέσει τελικά και φωνητικές κλήσεις μέσω των δορυφόρων.

Ενώ η SpaceX έχει εκτοξεύσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 3.000 δορυφόρους πρώτης γενιάς, η προσθήκη μιας υπηρεσίας απευθείας τηλεφωνίας θα απαιτήσει χιλιάδες ακόμη.

Η σύμπραξη είναι παρόμοια με εκείνες που έγιναν από την AST SpaceMobile. Η εταιρεία έθεσε τον περασμένο μήνα σε τροχιά τον δεύτερο δοκιμαστικό δορυφόρο της και έχει συμφωνίες με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως οι AT&T, Vodafone και Rakuten. Η δορυφορική εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο μέσω SPAC πέρυσι και έχει συγκεντρώσει σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα.

Το δίκτυο της AST θα αποτελείται από λιγότερους δορυφόρους από το δίκτυο Starlink, αλλά χρειάζεται την ανάπτυξη σχεδόν 250 δορυφόρων για παγκόσμια κάλυψη.

Η ιδιωτική επιχείρηση Lynk Global στοχεύει επίσης στην παροχή ενός πύργου κινητής τηλεφωνίας στο διάστημα από δορυφόρους, με σχέδια για έναν δίκτυο αρκετών χιλιάδων σε λίγα χρόνια. Η Lynk έχει συγκεντρώσει περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της το 2017. Μέχρι στιγμής έχει θέσει πέντε δοκιμαστικούς δορυφόρους σε τροχιά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έστειλε «το πρώτο γραπτό μήνυμα στον κόσμο από δορυφόρο σε τροχιά σε ένα τυπικό κινητό τηλέφωνο στο έδαφος» στις αρχές του 2020.

Και ενώ κάποιοι αναπτύσσουν δορυφορικά δίκτυα, άλλοι μεγάλοι παίκτες κοιτάζουν τις καινοτομίες που βρίσκονται στη γη, με συστήματα που εξαρτώνται από μια εξειδικευμένη κεραία στα τηλέφωνα.

Η Apple, ο κορυφαίος πάροχος δορυφορικών επικοινωνιών smartphone μέχρι στιγμής, αν και σε περιορισμένη ικανότητα για αρχή, ανακοίνωσε πρόσφατα μια λειτουργία έκτακτης ανάγκης των μοντέλων iPhone 14 που αξιοποιεί την τεχνολογία. Σε συνεργασία με την Globalstar, η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν συμπιεσμένα μηνύματα κειμένου από τα iPhone 14 μέσω δορυφόρων.

Η Apple πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια για να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της Globalstar και να προσθέσει περισσότερους δορυφόρους σε αυτό.

Η Iridium, ένας βετεράνος πάροχος δορυφορικών επικοινωνιών σε εξειδικευμένα τηλέφωνα, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συνεργασία για μια υπηρεσία direct-to-smartphone. Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Matt Desch δήλωσε τον περασμένο μήνα στο CNBC στο συνέδριο 2022 World Satellite Business Week ότι η εταιρεία του «εργάζεται πάνω σε αυτή την πιθανότητα».

Η Iridium αναμένει να οριστικοποιήσει μια σύμβαση με έναν εταίρο για smartphone μέχρι το τέλος του 2022, με τον Desch να έχει δηλώσει ότι «η υπηρεσία μας θα είναι παγκόσμια από την πρώτη ημέρα» όταν ξεκινήσει.

Οι εταιρείες πρέπει να ξεπεράσουν βασικά τεχνολογικά και ρυθμιστικά εμπόδια για να φέρουν αυτά τα μακρόπνοα σχέδια στην αγορά.

«Οι υπηρεσίες μέχρι στιγμής ξεκινούν όλες με τις λιγότερο απαιτητικές υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν -και αυτό είναι η αποστολή μηνυμάτων», σημείωσε ο Henry της Quilty Analytics. «Η πραγματική απόδειξη για το επίπεδο των υπηρεσιών που θα μπορέσει να προσφέρει κάθε μία από αυτές τις εταιρείες θα εξαρτηθεί τελικά από το πόσους δορυφόρους θα μπορέσουν να εκτοξεύσουν, πόσο ισχυροί θα είναι οι δορυφόροι αυτοί και το εύρος  του φάσματος στο οποίο θα έχουν πρόσβαση».

Τόσο ο Henry όσο και η Cooper δήλωσαν ότι το να ρυθμιστούν οι άγνωστες πτυχές γύρω από αυτούς τους τύπους υπηρεσιών θα αποτελέσουν ιδιαίτερη πρόκληση για τα δίκτυα των εταιρειών. Οι τηλεπικοινωνίες είναι «ένας τομέας που ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε η Cooper, και «δεν υπάρχουν πολλά σενάρια όπου πρώτα δημιουργούνται οι κανόνες για μια νέα τεχνολογική καινοτομία».

Τόνισε επίσης ότι το πραγματικό εύρος της αγοράς και το πόσο επικερδής θα μπορούσε να είναι, μένει να φανεί.

«Δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτό. Δεν ξέρουμε αν η αγορά θα καθοριστεί από το πόσα θα πληρώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις δορυφορικές εταιρείες για να συνεργαστούν και να επενδύσουν (σε υποδομές δικτύων δορυφόρων), ή αν θα το πληρώσουν οι καταναλωτές και θα αυξήσει το λογαριασμό τους και αυτό θα περάσει στις δορυφορικές εταιρείες», δήλωσε ο Cooper.

«Μέχρι να το μάθουμε αυτό, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα», πρόσθεσε η Cooper.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Από το μηδέν στο ένα τρισεκατομμύριο: Ποιος το έκανε γρηγορότερα

«Ο Μασκ είναι παντού»: Ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για την επιρροή του σε διεθνείς υποθέσεις

ΗΠΑ: Το δικαστήριο επικύρωσε το σχέδιο ανάπτυξης δορυφόρων SpaceX

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News