Business & Finance Παρασκευή 3/02/2023, 17:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνολογία: Η Apple φωτεινή εξαίρεση στον μαραθώνιο των απολύσεων

Τεχνολογία: Η Apple φωτεινή εξαίρεση στον μαραθώνιο των απολύσεων

Περικοπές τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσαν τους τελευταίους τρεις μήνες η Amazon, η Google, η Microsoft και η Meta, σε μία στροφή 180 μοιρών από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί αναπτύσσονταν ταχύτατα, ώστε να απαντήσουν στην τεράστια ζήτηση για συσκευές και ψηφιακές υπηρεσίες. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα, η Meta και η Alphabet άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω απολύσεις. 

Ωστόσο, φωτεινή εξαίρεση στον «μαραθώνιο» των απολύσεων στον χώρο της τεχνολογίας φαίνεται να αποτελεί η Apple, παρότι όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ, οι επιδόσεις της εταιρείας επιβαρύνθηκαν στο τέλος του 2022 από τα προβλήματα παραγωγής στην Κίνα, την άνοδο του δολαρίου και συνολικά τις συνθήκες στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Η Apple μάλιστα φαίνεται να υιοθετεί διαφορετική στάση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κολοσσούς της Σίλικον Βάλει, καθώς σύμφωνα με τον Κουκ «όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε, η στρατηγική μας είναι πάντοτε η ίδια», συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων «σε καινοτομία, σε άτομα».

Η «βαρετή» προσέγγιση αποδίδει καρπούς

Η «βαρετή» – όπως έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους – προσέγγιση του Κουκ, μία στρατηγική αργή και σταθερή, έχει πράγματι κρατήσει την Apple σταθερά υψηλά σε δύσκολες περιόδους. Βέβαια, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ήταν εξαιρετικά δυσοίωνα, καθώς τα έσοδα, τα κέρδη και οι πωλήσεις της το τελευταίο τρίμηνο του 2022 ήταν χαμηλότερα του προσδοκώμενου.

Στο πλαίσιο αυτό όμως, ο Κουκ παρέμεινε αισιόδοξος, αναδεικνύοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 δισ. ενεργές συσκευές Apple και ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των iPhone 14 και iPhone 14 Pro Max, τα οποία περιόρισαν τη διαθεσιμότητα στο τέλος του 2022, έχουν πλέον μετριαστεί.

Η διάθεση του Κουκ φαίνεται πως κατάφερε να πείσει τους επενδυτές, καθώς η μετοχή της Apple – αφότου έκανε μία βουτιά νωρίτερα – καταγράφει άνοδο 3,36% περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Ενδεικτικά, η μετοχή της Amazon υποχωρεί κατά 4,76% και της Alphabet κατά 1,08%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς έσκασε η νέα φούσκα της τεχνολογίας που γέννησε η πανδημία

Τέλος εποχής: Ξεθωριάζει το momentum των Big Tech

Είναι αυτό το νέο Instagram; Ένα καινούριο app απειλεί TikTok και Twitter

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News