Business & Finance Παρασκευή 3/02/2023, 11:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος εποχής: Ξεθωριάζει το momentum των Big Tech

Τέλος εποχής: Ξεθωριάζει το momentum των Big Tech

Τριγμούς προκάλεσαν στην τεχνολογική αγορά τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2022 από τις Big Tech. Οι επιδόσεις των Apple, Amazon και της μητρικής της Google, Alphabet, οι οποίες μαζί έχουν συνολική αξία περίπου 5 τρισ. δολάρια, καταδεικνύουν ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας «χτυπά» τη ζήτηση για συσκευές, για ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, για το cloud και για τις ψηφιακές διαφημίσεις.

Μάλιστα, παρότι χθες ο Nasdaq έκλεισε με υψηλότατα κέρδη της τάξης του 3,25% και οι μεμονωμένες μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών παρουσίασαν κέρδη έως και 7,3% περίπου, οι επενδυτές ξεκίνησαν να ρευστοποιούν μετά το κλείσιμο της Wall Street. Αναλυτικά οι επιδόσεις των Big Tech:

Apple

Χαμηλότερα των προσδοκιών ήταν τα έσοδα, τα κέρδη και οι πωλήσεις της Apple, το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ απέδωσε στην άνοδο του δολαρίου, τα προβλήματα παραγωγής στην Κίνα και συνολικά το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου του 2022 μειώθηκαν κατά 5% για πρώτη φορά σε ετήσια βάση από το 2019 και σε τριμηνιαία βάση από το 2016. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 117,15 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας πτώση 5,49% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, ενώ τα έσοδα συγκεκριμένα από τον τομέα των iPhone διολίσθησαν κατά 8,17% στα 65,78 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν κατά 10,9% στο 1,88 δολάριο ανά μετοχή.

Alphabet

Η μητρική της Google, Alphabet, επίσης παρουσίασε αποτελέσματα χαμηλότερα των προσδοκιών, ιδίως εξαιτίας των διαφημίσεων μέσω YouTube.

Συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ο τεχνολογικός κολοσσός κατέγραψε κέρδη 1,05 δολαρίου ανά μετοχή έναντι του προσδοκώμενου 1,18 δολαρίου. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 76,05 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις στο YouTube συγκεκριμένα έφτασαν τα 7,96 δισ. παρουσιάζοντας πτώση 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Τέλος, τα έσοδα από το Google Cloud ανήλθαν σε 7,32 δισ. Δολάρια, παρουσιάζοντας μεν αύξηση 32% σε ετήσια βάση, αλλά χαμηλότερα των 7,43 δισ. που ανέμενε η αγορά.

Amazon

Αντιθέτως, η Amazon ξεπέρασε τις προσδοκίες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ωστόσο οι προβλέψεις που εξέδωσε για το τρέχον τρίμηνο επισκίασαν τα αποτελέσματα και έσπειραν απαισιοδοξία στην αγορά.

Τα έσοδα της Amazon αυξήθηκαν κατά 9% ολόκληρο το έτος, το οποίο αποτελεί τη μικρότερη ανάπτυξη στην ιστορία της αφότου εισήχθη στο χρηματιστήριο. Το τέταρτο τρίμηνο, τα έσοδα ανήλθαν στα 149,2 δισ. δολάρια έναντι των προσδοκώμενων 145,42 δισ, ενώ συγκεκριμένα το AWS, το τμήμα cloud, αναπτύχθηκε κατά 20%, το οποίο επίσης είναι η χαμηλότερη ανάπτυξη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Meta

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη είχαν δημοσιευτεί και τα αποτελέσματα της Meta, της μητρικής της Facebook, σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβριο αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Facebook καθημερινά, φτάνοντας στα δύο δισεκατομμύρια άτομα κατά μέσο όρο. Πρόκειται για μεγαλύτερη των προβλέψεων ανάπτυξη, η οποία έρχεται την ώρα που η εταιρεία δέχεται πιέσεις, καθώς το κόστος της αυξάνεται και οι διαφημιστικές πωλήσεις μειώνονται.

«Είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον τώρα», είπε ο CEO, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, καθώς τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν το 2022, για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά από χρόνια διψήφιας ανάπτυξης. «Δεν περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, αλλά επίσης δεν νομίζω ότι θα επιστρέψει στο σημείο που ήταν πριν».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Big Tech: Ένας γίγαντας με πήλινα πόδια

Πώς έσκασε η νέα φούσκα της τεχνολογίας που γέννησε η πανδημία

Ο σιωπηλός πόλεμος Apple vs Google: Τι σημαίνει για τα κινητά μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News