Business & Finance Τετάρτη 25/01/2023, 13:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τα ρομπότ έχουν καλύτερη μεταχείριση»: Πρώτη απεργία για την Amazon στη Βρετανία

«Τα ρομπότ έχουν καλύτερη μεταχείριση»: Πρώτη απεργία για την Amazon στη Βρετανία

Στην πρώτη τους απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon στη Βρετανία. Διαμαρτύρονται για την αύξηση του 5% στους μισθούς τους, την οποία χαρακτηρίζουν ως «εμπαικτική», αλλά και για τις συνθήκες εργασίας. Τα ρομπότ στις αποθήκες έχουν καλύτερη αντιμετώπιση, λένε.

Περίπου 300 άτομα απείχαν από τις δουλειές τους στην αποθήκη της Amazon στο Κόβεντρι, σε σύνολο 1.000 εργαζομένων. Το προσωπικό του αμερικανικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου διαμαρτύρεται για την αύξηση των 0,50 λιρών που έλαβαν  το καλοκαίρι, η οποία αύξησε το ωρομίσθιό τους στις 10,5 λίρες. Η αύξηση του 5% είναι χαμηλότερη από τον πληθωρισμό στη Βρετανία, σημειώνουν και ζητούν από την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος ωρομίσθιο τουλάχιστον 15 λιρών.

Παράλληλα, ζητούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, εκφράζοντας  ανησυχίες για τις πολλές ώρες εργασίας, τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών και τον αδυσώπητο ρυθμό εργασίας, καθώς όπως εξηγούν, η παραγωγικότητά τους βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση μέσω τεχνικών μέσων.

Η Amazon απαντά ότι διαθέτει ένα σύστημα «που αναγνωρίζει τις σπουδαίες επιδόσεις» και «ενθαρρύνει τη συμβουλευτική ώστε να βοηθά τους υπαλλήλους να βελτιώνονται εάν δεν έχουν επιτύχει τους στόχους για τις επιδόσεις τους». Όμως, μέλη του σωματείου GMB, που μίλησαν στο BBC, είπαν ότι τα ρομπότ στην αποθήκη έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους εργαζόμενους. Όπως εξήγησαν, ακόμα και ένα διάλειμμα για τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει ερωτήσεις από τον προϊστάμενο.  Οι υπάλληλοι αυτοί σκανάρουν τα προϊόντα που αποστέλλονται από την αποθήκη, επομένως εάν κάποιος σταματήσει να σκανάρει για διάστημα πέραν των λίγων λεπτών, αυτό φαίνεται στο σύστημα της Amazon. Αυτά τα λεπτά προστίθενται σε κάθε βάρδια, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας, ένας προϊστάμενος να ρωτήσει, για παράδειγμα: «Σήμερα είχες 34 λεπτά κενού χρόνου. Τι έκανες;».

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία δηλώνουν πως θέλουν ο κόσμος να γνωρίζει τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, κάθε φορά που κάνει μία παραγγελία στην Amazon. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο CNBC ότι στην απεργία συμμετείχε μόλις το 1% του προσωπικού της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σημείωσε ότι η αμοιβή των εργαζομένων στις αποθήκες έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2018, με την εταιρεία να καταβάλει και το έκτακτο ποσό των 500 λιρών στους υπαλλήλους της, ως βοήθημα για την ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη της Amazon παγκοσμίως εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο κόσμος στράφηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ανάμεσα στο 2019 και το 2020, τα κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 21,3 δισ. δολάρια και μετά αυξήθηκαν ξανά τον επόμενο χρόνο, στα 33,3 δισ. δολάρια. Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά και η ζήτηση επιβραδύνεται, η Amazon, η οποία έκανε χιλιάδες προσλήψεις μετά το 2019, απολύει τώρα 18.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Amazon: Σχεδιάζει 18.000 απολύσεις

Ξεκίνησαν οι απολύσεις στην Amazon – Τα memo που έστειλαν στελέχη για τις περικοπές

Πώς έσκασε η νέα φούσκα της τεχνολογίας που γέννησε η πανδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News