Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 20:55
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί το κραχ των μετοχών τεχνολογίας απέχει ακόμη πολύ

Γιατί το κραχ των μετοχών τεχνολογίας απέχει ακόμη πολύ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν ότι το πρόσφατο κραχ στις μετοχές τεχνολογίας δεν έχει ακόμη τελειώσει. Και το θέμα δεν αφορά μόνο τις μεγάλες τεχνολογικές, παρότι ο πλούτος που έχει εξανεμιστεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα είναι πολύ μεγάλος. 

Από αυτές, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έχουν απωλέσει περί τα 2,6 τρισ.δολάρια, που σημαίνει μία πτώση της τάξης του 26%, διπλάσια της πτώσης του δείκτη Dow Jones. 

Υπάρχουν ακόμη κάποια σοβαρά ερωτήματα. Η Amazon βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρά αναπροσαρμογή μετά από μία τεράστια αύξηση δαπανών, ενώ τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Meta καθώς το πρώην Facebook προσπαθεί να επανατοποθετηθεί ως εταιρεία metaverse είναι ελάχιστα υπαρξιακά.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τις τεχνολογικές εταιρείες ταχείας ανάπτυξης. Και αυτό, επειδή οι  αποτιμήσεις έχουν πιεστεί σημαντικά και η αγορά δυσκολεύεται περισσότερο να βρει το ναδίρ της. 

Καθώς οι επενδυτές αναζητούν πιο κατάλληλα οικονομικά κριτήρια για να κρίνουν αυτές τις εταιρείες, καθώς και τα σωστά πολλαπλάσια αποτίμησης που θα εφαρμοστούν σε αυτές τις μετρήσεις, η αστάθεια είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή. Τα πολλαπλάσια των εσόδων ήταν το «αγαπημένο μέτρο» που χρησιμοποιούσαν οι επενδυτές για να κυνηγήσουν τις μετοχές υψηλότερα, τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτό το μέτρο, υπάρχει άφθονο περιθώριο για περαιτέρω πτώσεις.

Το Zoom διαπραγματεύεται τώρα σε επίπεδα έξι φορές χαμηλότερα των αναμενόμενων πωλήσεων του τρέχοντος έτους, πολύ μακριά από τα πολλαπλάσια των εσόδων άνω των 85 που κορυφώθηκαν το 2020. Σύμφωνα όμως με αναλυτές της Redpoint Ventures, ακόμη και μετά από πτώση σχεδόν 70%, οι εταιρείες λογισμικού cloud εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με premium 50% σε σχέση με τα πολλαπλάσια τιμής προς έσοδα που είχαν το 2017.

Τα πολλαπλάσια των εσόδων αρχίζουν να πέφτουν γρήγορα σε δυσμένεια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα εταιρειών που δημιουργήθηκαν για ανάπτυξη, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομική κρίση και πιθανή ύφεση. Τόσο οι επενδυτές όσο και τα στελέχη της τεχνολογίας αρχίζουν να απομακρύνονται από δύο αγαπημένα μέτρα κέρδους που επικράτησαν μεταξύ των επενδυτών στον χώρο της τεχνολογίας καθώς η αγορά άνθησε – τα κέρδη προ τόκων, φόρων, υποτίμησης και αποσβέσεων και τα καθαρά κέρδη που αποκλείουν το κόστος αποζημίωσης μετοχών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλές εταιρείες που δεν έχουν κέρδη σε κανένα μέτρο και πολύ λίγα όσον αφορά στις πωλήσεις, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για την αγορά να βρει πάτο. Η κα τασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Rivian «είδε» την κεφαλαιοποίησή της να εκτινάσσεται στα 91 δισ.δολάρια κατά την περίοδο της αρχικής δημόσιας εγγραφής της πέρυησι, παρότι είχε πωλήσει ελάχιστα αυτοκίνητα. Αφού έκανε βουτιά 80%, η Rivian μπορεί να βρήκε ένα κατώτατο όριο: την Τετάρτη, διαπραγματευόταν σχεδόν ακριβώς στη λογιστική της αξία, χάρη στα καθαρά μετρητά των 15 δισ. δολαρίων που υπήρχαν στον ισολογισμό της. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μια καλή βάση για μια ανάκαμψη 14% την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των κερδών της.

Πολλές εταιρείες σε παρόμοια θέση δεν έχουν τέτοιου είδους ισολογισμό για να επιστρέψουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Spacs (τα οχήματα χρηματοδότησης ειδικού σκοπού), που χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν κάποιες εταιρείες να μπουν στο χρηματιστήριο. Καθώς η φυγή από τον κίνδυνο συνεχίζεται, ακόμη και οι σημερινές πιεστικές αποτιμήσεις μπορεί να φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Έχουν «κάνει φτερά» περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια φέτος

Nasdaq: Οι πέντε λόγοι πίσω από την πτώση των μετοχών τεχνολογίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News