Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απώλειες 1,3 τρισ.δολαρίων από την τεχνολογία – Νικητές και χαμένοι α’ τριμήνου

Wall Street: Απώλειες 1,3 τρισ.δολαρίων από την τεχνολογία – Νικητές και χαμένοι α’ τριμήνου

Η έντονη μεταβλητότητα των μετοχών τεχνολογίας στην αρχή του 2022 έδειξε για μία ακόμη φορά πόσο σκληρά η Wall Street «τιμωρεί» τους πρώην «αστέρες» της πανδημίας. 

Οι κάποτε αμφιλονίκητοι νικητές, όπως Etsy, Netflix και PayPal, συγκαταλέγονται μεταξύ των χαμένων του δείκτη S&P 500 για φέτος, δεδομένου ότι εξανεμίστηκαν 1,3 τρισ.δολάρια από την χρηματιστηριακή αξία του Nasdaq 100 στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. 

Δύσκολο Τρίμηνο

Πηγή: Bloomberg

 

H «αντίστροφή μέτρηση» για τα πλέον ελκυστικά ονόματα καθιστά την τεχνολογια έναν από τους χειρότερα πληγέντες τομείς του S&P 500. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες από τις αυξήσεις των επιτοκίων και την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, παράγοντας που μπορούν να πλήξουν την αξία των μελλοντικών κερδών τους. 

Ο Nasdaq 100, με πτώση από τις αρχές του έτους έως σήμερα άνω του 7%, κατέγραψε την πρώτη τριμηνιαία πτώση από το τρίμηνο που έληξε το Μάρτιο του 2020, αφού διολίσθησε σε bear market το Μάρτιο.  

Nasdaq 100 is set for its worst quarterly performance since March 2020
  

Οι βασικές τάσεις του τριμήνου:

1. Κατάρρευση των μετοχών που γνώρισαν μεγάλη αύξηση στη διάρκεια της πανδημίας

Οι εταιρείες που ευδοκίμησαν στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας είδαν τις μετοχές τους να βουλιάζουν, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. Η μετοχή της Peloton υποχώρησε 25% και της εταιρείας παροχής ηλεκτρονικών λύσεων DocuSign κατέγραψε απώλειες 29%, ενώ της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Etsy και των οnline πληρωμών PayPal υποχώρησαν 40% και 37% αντίστοιχα. 

Stay-at-home darlings lag S&P 500 as pandemic boom fades
  

2. Πτώση των εταιρειών στον χώρο των social media 

Οι Pinterest και Snap καθοδήγησαν τις απώλειες στον χώρο των μετοχών των social media μετά τις αλλαγές στην πολιτική ιδιωτικού απορρήτου από την Apple, καθώς κατέστησε πιο δύσκολο για τις εταιρείες αυτές να παρακολουθούν τις καταναλωτικές συνήθειες των χρηστών. Η καθεμία υποχώρησε περισσότερο από 20% στο πρώτο τρίμηνο. Επίσης, ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta Platforms, κατέγραψε απώλειες 33%

3. Έντονες ρευστοποιήσεις στην Κίνα

Το αβέβαιο ρυθμιστικό περιβάλλον τόσο σε ΗΠΑ όσο και Κίνα πυροδότησε έντονες ρευστοποιήσεις σε κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Golden Dragon China του Nasdaq απώλεσε 20% της αξίας του στο πρώτο τρίμηνο. Η μετοχή της Alibaba απώλεσε 5% της αξίας της τους πρώτους τρεις μήνες, η Baidu 9%, ενώ οι JD.com και Pinduoduo υποχώρησαν 17% και 29% εκάστη. 

4. Διαφοροποίηση των Faangs

Ενώ η Amazon και η Apple παρουσίασαν κάποια κέρδη το Μάρτιο, οι Netflix και Meta παρουσίασαν αρνητικές επιδόσεις στο τρίμηνο, χάνοντας περισσότερα από 400 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους, εξαιτίας των αβέβαιων προοπτικών για την οικονομία. Ο δείκτης NYSE FANG+ υποχωρεί 10% φέτος. 

NYSE FANG+ Index set for its worst quarter since 2018
  

5. Έκρηξη των μετοχών στην κυβερνοασφάλεια

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε ράλι σε μία ομάδα των «νικητών» της πανδημίας: στις εταιρείες στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Μετοχές εταιρειών όπως Crowdstrike Holdings και Palo Alto Networks παρουσίασαν διψήφια κέρδη φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ την επίδοση του Nasdaq 100, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για τη «ψηφιακή» προστασία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Το απλό μάθημα για επενδυτές από τον άνθρωπο που είδε το Κραχ

Έρευνα επενδυτών: Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές είναι ένα λάθος πολιτικής από τη Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News