Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Nasdaq: Οι πέντε λόγοι πίσω από την πτώση των μετοχών τεχνολογίας

Ο δείκτης υποχωρεί κατά 23% από το υψηλό του Ιανουαρίου

Nasdaq: Οι πέντε λόγοι πίσω από την πτώση των μετοχών τεχνολογίας

Το νέο κύμα έξαρσης του Covid στην Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μεταβαλλόμενες αντιλήψεις για το «αήττητο» των εταιρειών Big Tech βρίσκονται πίσω από τη βουτιά του Nasdaq 100 Index που έφτασε κοντά στο 4% σήμερα Τρίτη.

Μόνο 10 από τις μετοχές του δείκτη διαπραγματεύονται υψηλότερα για την ημέρα. Η Tesla ήταν αυτή που καθοδήγησε την πτώση, καταγράφοντας απώλειες άνω του 10%. Εν τω μεταξύ, οι μη κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας έχασαν 5% ενδοσυνεδριακά.

«Είναι μια αγορά που αυτή τη στιγμή θέλει απλώς να πέσει», δήλωσε ο Τσάκ Κουμέλο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Essex Financial Services.

NASDAQ 100 Pierces Drawdown Low
  

Η μεταβλητότητα των μετοχών από την αρχή του έτους οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η Fed που έχει σηματοδοτήσει ότι θα κινηθεί επιθετικά για να συγκρατήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό έχει επιβαρύνει τον Nasdaq 100, του οποίου οι μετοχές τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές των επιτοκίων. Ο δείκτης υποχωρεί κατά 23% από το υψηλό του Ιανουαρίου.

Οι πέντε παράγοντες που καθοδηγούν το sell off στην τεχνολογία: 

«Κόντρα στο ρεύμα»

Οι μετοχές του Netflix υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα αφού η εταιρεία ανακοίνωσε απρόσμενη μείωση στον αριθμό των συνδρομητών της. Αυτό έδειξε στους επενδυτές πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα σε αυτό το περιβάλλον, δήλωσε ο Άντμα Φίλιπς, διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής χαρτοφυλακίου της EP Wealth Advisors. Και με τα επιτόκια να αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα, «αυτές οι μετοχές θα πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα».

Προβλήματα στην κινεζική αλυσίδα προσφοράς

Ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην CFRA, είπε ότι εστιάζει στα lockdown στην Κίνα, όπου η κρίση εντείνεται και όπου οι κάτοικοι κρατούνται στα σπίτια τους για να σταματήσουν να διαδίδουν τον ιό. Αυτά τα lockdown θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας για τις εταιρείες τεχνολογίας και να αποδυναμώσουν τη ζήτηση.

«Λόγω της διακοπής λειτουργίας της Σαγκάης και άλλων πόλεων στην Κίνα, πολλά από τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε hardware δεν μπορούν να αποσταλούν σε όλο τον κόσμο για να καλυφθεί η ζήτηση και έτσι από τεχνολογική άποψη, νομίζω ότι αυτό ασκεί πίεση», είπε ο Στόβαλ.

Άλλα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς

Μια άλλη ανησυχία για την εφοδιαστική αλυσίδα είναι η προφανής απόφαση της Ρωσίας να εμπλακεί σε έναν πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι οι ελλείψεις ορισμένων πρώτων υλών και τροφίμων «θα μας συντροφεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα – αυτό θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο στο να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Μάτ Μάλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Miller Tabak + Co. Υψηλός πληθωρισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια «και αυτό δεν είναι καλό για τα κέρδη της μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας», είπε. Επίσης, δεν βοηθά το γεγονός ότι η Ρωσία προειδοποιεί για τους κινδύνους ενός πυρηνικού πολέμου.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση ως προς την πολιτική της Fed 

Για την Λίζ Άνν Σόντερς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την Charles Schwab & Co., δεν έχει νόημα να προβλέψουμε σε πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ δύο διαδοχικές αυξήσεις 50 μονάδων βάσης έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα συμβεί μετά το καλοκαίρι, είπε.

«Στο παρελθόν, η Fed ακολουθούσε μια προκαθορισμένη πορεία, γεγονός που δεν κάνει πλέον, πέραν των υπαινιγμών για αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, πιθανώς σε κάποιες συνεδριάσεις. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε τίποτα πέρα ​​από τις επόμενες δύο ή τρεις συναντήσεις».

Πιθανή «φούσκα»;

Όταν ρωτήθηκε ποιόν θεωρεί ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την αγορά, η Αιφίν Ντέβιτ, επικεφαλής επενδύσεων στη Moneta, ανέφερε τα πάντα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα. Αλλά ψηλά στη λίστα της είναι και ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε υπερβολικές επιτοκιακές αυξήσεις.

«Υπάρχει μια απειλή ότι η Fed θα υπερβεί και βρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση όσον αφορά τη μακρά περίοδο νομισματικής χαλάρωσης και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, για τον οποίο φαινόταν ότι τους πήρε λίγο χρόνο για να πάρουν μια επιθετική στάση. Εάν όμως υπερβεί και τρομοκρατήσει τις αγορές, αυτό θα ήταν κίνδυνος».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ γραφήματα που δείχνουν ότι οι φούσκες των αγορών «ξεφουσκώνουν»

Το bull market δεν τελείωσε, λένε JP Morgan και Societe Generale

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News