Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 14:53
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστηριο Αθηνών: Αλλαγή κλίματος χωρίς τζίρο

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που καταγράφουν πτώση

Χρηματιστηριο Αθηνών: Αλλαγή κλίματος χωρίς τζίρο

Ανοδικά κινείται την τελευταία ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που καταγράφουν πτώση, καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ καταγράφει κέρδη 0,38% στις 1.048,0 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 36,41 εκατ. ευρώ. Σε θετικό πρόσημο έχει γυρίσει και ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 0,46%. Πάνω από 1% είναι η άνοδος σε Alpha Bank και ΕΤΕ, ενώ η Eurobank ενισχύεται κατά 0,20% και μόνο η Πειραιώς κινείται με αρνητικό πρόσημο (0,4%).

Στήριγμα στην αγορά δίνει η μετοχή της Ελλάκτωρ που κερδίζει 6.7%, μετά τις νέες διεργασίες για την πώληση της Άκτωρ. Όπως γράφει και το moneyreview.gr, σηµαντική πρόοδο χωρίς πάντως, µέχρι στιγµής, να υφίσταται κάποια σχετική συµφωνία, καταγράφουν οι συζητήσεις µεταξύ της Reggeborgh Invest του κ. Χένρι Χόλντερµαν και του επενδυτικού σχήµατος που ηγείται της Intrakat, ήτοι των κ. Γ. Καϋµενάκη, ?. Μπάκου και Αλ. Εξάρχου, αναφορικά µε την πώληση της «Ακτωρ». Αυτό αναφέρουν πηγές της αγοράς, µε γνώση της σχετικής διαδικασίας.

Παράλληλα, άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Σαράντης και Motor Oil. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές αν και πιο περιορισμένες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 0,46%, μια μέρα αφότου έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,22% στις 15.182 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,16% στις 7.119 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 0,64% στις 7.518 μονάδες μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κατα 0,25%.

Ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη κινείται με απώλειες, καθώς η Citi υποβάθμισε τον τραπεζικό τομέα της περιοχής προειδοποιώντας ότι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

moneyreview.gr

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Προς το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει η Optima Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News