Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 11:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ανάκαμψης συνέχεια σε ευρωαγορές και XA – Ράλι για τις ελληνικές τράπεζες

Κέρδη για δεύτερη ημέρα καταγράφουν οι δείκτες στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με σημαντικά κέρδη κινείται και ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανάκαμψης συνέχεια σε ευρωαγορές και XA – Ράλι για τις ελληνικές τράπεζες

Κέρδη για δεύτερη ημέρα καταγράφουν οι δείκτες στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με σημαντική άνοδο κινείται και ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ώθηση από το χθεσινό θετικό κλείσιμο της Wall Street. Οι επενδυτές παγκοσμίως αισιοδοξούν ότι οι παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα καταφέρουν να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα από πιθανή κατάρρευση. Παράλληλα, ελπίζουν σε λιγότερο επιθετικές κινήσεις από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατά τη συνεδρίασή της για τη χάραξη της πολιτικής της αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,9%, παρατείνοντας τα κέρδη του αφού χθες ανέστρεψε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες και έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο σχεδόν 1%. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 1,8%, με τις μετοχές της Credit Suisse να είναι αμετάβλητες και της UBS να ενισχύεται κατά 3,5%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 1,39% στις 15.141,02 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,4% και βρίσκεται στις 7.112 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που καταγράφει άνοδο 1,25% στις 7,496.18 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα ο ΓΔ ενισχύεται κατά 1,14% στις 1.039,14 μονάδες, ενώ συνεχίζεται το ράλι ανάκαμψης στις τραπεζικές μετοχές με Alpha και ΕΤΕ να ενισχύονται άνω του 3% και τις Eurobank, Πειραιώς άνω του 2%.

Με τη Fed να συνεδριάζει σήμερα και αύριο, το επείγον ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το επίπεδο των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα έχει γίνει τόσο έντονο που απειλεί με μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση – δηλ με το είδος της κρίσης που συνοδεύεται από μία βαθιά και εκτεταμένη οικονομική επιβράδυνση. Το θέμα είναι τώρα εάν αυτή η κατάσταση απαιτεί μία διακοπή των επιτοκιακών αυξήσεων ή περαιτέρω αυξήσεις. 

Οικονομολόγοι και επενδυτές περιμένουν μέχρι στιγμής ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης, επειδή ο πληθωρισμός συνιστά πιο επίμονο κίνδυνο για τους διαμορφωτές πολιτικής και γι΄αυτό δεν θέλουν να αποκλίνουν των προσπαθειών για την τιθάσευσή του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ανοδική κίνηση – Υποχωρούν οι ανησυχίες για την τραπεζική κρίση

Fed: Εξετάζοντας τους κινδύνους από τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό γύρισμα με τραπεζική ανάκαμψη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News