Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 15:40
BUSINESS & FINANCE

Περιόρισε τις απώλειες το ΧΑ – Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές

Με μικρές απώλειες κινούνται οι δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά

Περιόρισε τις απώλειες το ΧΑ – Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές

Με μικρές απώλειες κινούνται οι δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται πλέον με κέρδη 0,71%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,93%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,63% και τον CAC 40 στο Παρίσι τρέχει με άνοδο 1,19%. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κινούνται με ήπια πτώση 0.25%, ενώ το πρωί έχαν και 6%. Ενδεικτικό είναι ότι παρότι η Credit Suisse συνεχίζει να κατρακυλά κατά 57%, η UBS πλέον σημειώνει κέρδη άνω του 2%.

Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης κινείται με σταθεροποιητικές τάσεις πέριξ των 1.020 μονάδων. Επιπλέον, άνοδο καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές με την Alpha bank στο +0.99%, τη Eurobank στο +0,45%, την Πειραιώς στο +0,80% και την Εθνική στο +0,20%. Επίσης, ο ΟΤΕ σημειώνει άλμα +3,83%, ενώ ο Σαράντης σημειώνει βουτιά άνω του 3% και οι Βιοχάλκο, Τιταν, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest, Jumbo και Λάμδα υποχωρούν άνω του 1%.

Αυτό που προσπαθούν να διαπιστώσουν οι επενδυτές είναι εάν η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, με την σημαντική στήριξη των ελβετικών αρχών, θα είναι αρκετή για να σταματήσει ο πανικός και να υποχωρήσει ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης (contagion) σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η τραπεζική κρίση εκτιμάται ότι αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, σε μία ευνοϊκή εξέλιξη για τις οικονομίες.

Αρχικά, οι αγορές είχαν τρομάξει από την είδηση ότι οι τίτλοι additional tier-1 (AT1) της Credit Suisse, που έχουν ονομαστική αξία 17 δισ. δολαρίων, θα χάσουν το σύνολο της αξίας τους, στο πλαίσιο των όρων της συμφωνίας. Αντίθετα, οι μέτοχοι δεν χάνουν το σύνολο των χρημάτων τους, αλλά παίρνουν περίπου 3,3 δισ.  δολάρια.

Καθώς κάποιοι ομολογιούχοι επιμένουν ότι οι επενδυτές των τίτλων αυτών έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων, πιστωτές ψάχνουν στα μικρά γράμματα των εκδόσεων αυτών για να καταλάβουν εάν κάτι ανάλογο μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες όπου οι τράπεζες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Το σοκ στην αγορά των AT1s, ύψους 275 δισ. δολαρίων, έχει διπλές προεκτάσεις για τις τράπεζες: Πρώτον «παγώνει» την αγορά για νέα AT1s και άρα αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης τουλάχιστον για τις πιο ριψοκίνδυνες τράπεζες και δεύτερον δημιουργεί καχυποψία, καθώς δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή ποια μπορεί να είναι η έκθεση των τραπεζών σε αυτά τα ομόλογα.

Πλέον, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη, καθώς οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ή θα τα αφήσει αμετάβλητα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News