Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικό ξέσπασμα στο ΧΑ με κέρδη 2,34%

Ανοδικό ξέσπασμα στο ΧΑ με κέρδη 2,34%

Σε ράλι ανακούφισης επιδίδονται τα χρηματιστήρια σήμερα, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, στις οποίες υπήρχε έντονη πίεση στις τράπεζες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι διαβεβαιώσεις των φορέων και των αναλυτών για τη μικρή έκθεση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής αγοράς στην κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών, φαίνεται πως έσπειρε κύμα αισιοδοξίας και στη Λεωφόρο Αθηνών, όπου από χθες γίνονταν προσπάθειες ανάκαμψης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με δυναμική άνοδο της τάξης του 2,34% και διαμορφώθηκε στις 1.076 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 139,9 εκατ. ευρώ. Σταθερό θεμέλιο της σημερινής ανόδου αποτέλεσε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ενόψει των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε άλμα 4,11%. Ειδικότερα, η Eurobank, η οποία είχε ανακοινώσει αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα πριν το «σοκ» της SVB, κατέγραψε άνοδο 4,47%, ενώ η Alpha Bank με +5,13%, η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 4,6% και η Εθνική με 2,41%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε επίσης σημαντικά κέρδη 2,66% με στήριγμα από την Mytilineos (5,37%), τον ΟΠΑΠ (4,65%) και την Ελλάκτωρ (+3,93%). Συνολικά, μεγαλύτερη πτώση στον Large Cap σημείωσε η μετοχή του ΟΤΕ, με απώλειες 0,83%. Επίσης, πτωτικά κινήθηκε και η MIG, έπειτα από την απόρριψη και της δεύτερης αίτησης προσωρινής διαταγής από την πλευρά του Μ. Ηλιόπουλου. 

Σημαντικό στήριγμα έδωσε και ο κλάδος του εμπορίου με άλμα 5,51%, ο δείκτης βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών με άνοδο 4,79%, καθώς και οι επιχειρήσεις των ταξιδιών και αναψυχής με άνοδο 4,49%.

Ανάσα και την Ευρώπη

Κέρδη καταγράφουν και οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως επεξεργάστηκαν την είδηση της κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήραν επίσης ώθηση και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος αποκλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται βέβαια πως ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέρχεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα προκαλώντας προβληματισμούς.

Λίγο πριν τις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,59%. Ο Dax της Φρανκφούρτης ανεβαίνει κατά 1,98%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού επίσης καταγράφει άνοδο περίπου 2%. Ο FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει κέρδη της τάξης του 1%. Σημειώνεται πως και ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 δείχνει κέρδη περίπου 2,73%.

Ανακάμπτει η Wall Street

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν οι αμερικανικοί δείκτες, παρότι προ ολίγου η Moody’s υποβάθμισε τις αμερικανικές τράπεζες, επικαλούμενη ταχεία διολίσθηση του λειτουργικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, απτόητοι εμφανίζονται οι επενδυτές, παρότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη Fed για αύξηση των επιτοκίων. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB, η Goldman Sachs πλέον προεξοφλεί πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones κάνει ράλι 450 μονάδων ή 1,42%. Ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 2%, ενώ ο Nasdaq ανεβαίνει κατά περίπου 2,4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

MIG: Απορρίφθηκε και η δεύτερη αίτηση προσωρινής διαταγής του Μ. Ηλιόπουλου

Οι επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από την κατάρρευση της SVB

Κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν την τύχη της Silicon Valley Bank;

Εθνική Τράπεζα: Αυξημένα κατά 29% στα 1,1 δισ. ευρώ τα κέρδη του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News