Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανοδική κίνηση – Υποχωρούν οι ανησυχίες για την τραπεζική κρίση

Wall Street: Ανοδική κίνηση – Υποχωρούν οι ανησυχίες για την τραπεζική κρίση

Με άνοδο έκλεισε σήμερα η Wall Street καθώς οι συναλλασσόμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η κρίση στον τραπεζικό κλάδο ενδεχομένως να παρουσιάσει ύφεση, ειδικά μετά τη συμφωνία της UBS για την εξαγορά της Credit Suisse. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 382,60 μονάδες ή 1,20% κλείνοντας στις 32.244,58 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,89% κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 3.951,57 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 11.675,54 μονάδες με άνοδο 0,39%. 

Οι περιφερειακές τράπεζες ανέκαμψαν σήμερα από τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Η Wall Street περιμένει περισσότερα μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα από τη στιγμή που οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εγγυήθηκαν όλες τις καταθέσεις και προσέφεραν νέα χρηματοδότηση στις προβληματικές τράπεζες. 

«Υπάρχει μόνο θεμελιώδες ζήτημα εδώ. Οι καταθέτες με μη ασφαλισμένα κεφάλαια στις περιφερειακές τράπεζες είναι νευρικοί και το τραπεζικό σύστημα επηρεάζεται από αυτή την ψυχολογία. Δεν πρόκειται να βάλει κάποιος την αποταμίευση μίας ζωής σε μία τράπεζα εάν δεν είναι σίγουρος 100% όταν θα μπορεί να της πάρει εάν χρειαστεί», αναφέρέι ο Eric Diton, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της The Wealth Alliance. 

H αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς την απόφαση που θα λάβει η Fed για τα επιτόκια την Τετάρτη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πιθανότητα 73% για αύξηση των 25 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τη CME Group, ενώ οι πιθανότητες για μία παύση περιορίζονται μόλις στο 27%. 

«Δεν έχουμε ακόμη νοιώσει τον πλήρη αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων. Οι περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες εκπροσωπούν περίπου το ένα-τρίτο των χορηγήσεων δανείων στις ΗΠΑ, αναμένεται τώρα να περιορίσουν την πιστωτική επέκταση για να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους», αναφέρει ο Diton. 

Οι μετοχές ενέργειας του δείκτη S&P 500 καθοδήγησαν την άνοδο, παρά την χειρότερη επίδοση μεταξύ των υπόλοιπων κλάδων που παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κλάδος ενισχύθηκε 2,2% ανακτώντας μέρος των απωλειών 7% της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κλάδος πρώτων υλών, που παρουσίασε την δεύτερη καλύτερη επίδοση, ενισχύθηκε 1,7%. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News