Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 14:16
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της για 11η φορά

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της για 11η φορά, παρά τους τριγμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αύξηση ήταν της τάξης των 25 μονάδων βάσης και πλέον το βασικό επιτόκιο της BoE κυμαίνεται στο 4,25% (από 4% προηγουμένως).

Τα επιτόκια βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ η BoE άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις εάν ο πληθωρισμό επιμείνει. Σημειωτέον ότι 7 μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής συνηγόρησαν υπέρ της αύξησης κατά 0,25%, ενώ μειοψήφησαν δύο αξιωματούχοι της που τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του προηγούμενου επιπέδου.

Ο διοικητής της Τράπεζας, Andrew Bailey, και οι συνάδελφοί του προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία μεταξύ της αύξησης των τιμών και την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που απειλεί τις προοπτικές της οικονομίας. Ωστόσο, η BoE έδωσε προτεραιότητα στον κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς εκτιμά ότι η διάσωση δύο μεγάλων τραπεζών υποβαθμίζει τον κίνδυνο για τις τράπεζες.

«Εάν υπάχαν ενδείξεις για επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και συμφωνούν με το guidance που είχε δώσει η BoE τον Φεβρουάριο.

Η απόφαση για την άνοδο ήταν μονόδρομος μετά τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι εκτινάχθηκε στο 10,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη ότι ο πληθωρισμός παραμένει εκτός ελέγχου και θα συνεχίσει να πιέζει τις κεντρικές τράπεζες παρά τις νέες συνθήκες που ανέκυψαν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας της κατάρρευσης τριών πιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ και την ανάγκη που προέκυψε στην Ευρώπη για διάσωση της Credit Suisse.

Για την πλειοψηφία των εννέα μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ο πληθωρισμός ήταν κατά 0,6% ισχυρότερος από τον αναμενόμενο τον περασμένο μήνα και η αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική. Σημείωσαν επίσης ότι η οικονομία ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, τόσο πολύ που οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν πλέον συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, όπως είχαν προβλέψει τον Φεβρουάριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 8,5%

Προτεραιότητα ο πληθωρισμός έναντι της τραπεζικής κρίσης – Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

ΒοΕ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News