Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 15:37
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒοΕ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό

Το σοκ από τα στοιχεία για τον υψηλό πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαψεύδουν τις προσδοκίες όσων ανέμεναν φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων από τη BoE

ΒοΕ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κολλήσει σε διψήφιο νούμερο, αναγκάζοντας τις αγορές να επαναξιολογήσουν την άποψή τους σχετικά με το που οδεύουν τα επιτόκια.

Πριν από τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, οι επενδυτές αμφέβαλαν για το εάν η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα αυξήσει την Πέμπτη τα επιτόκια. Στη συνέχεια, όμως, ήρθε το σοκ από την έκθεση για τον πληθωρισμό που έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στο 10,4% τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας όλες τις εκτιμήσεις και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για επιβράδυνση.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη ότι ο πληθωρισμός παραμένει εκτός ελέγχου και θα συνεχίσει να πιέζει τις κεντρικές τράπεζες παρά τις νέες συνθήκες που ανέκυψαν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας της κατάρρευσης τριών πιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ και την ανάγκη που προέκυψε στην Ευρώπη για διάσωση της Credit Suisse. Οι επενδυτές αντέδρασαν με την πώληση ομολόγων, ανεβάζοντας την απόδοση του 2ετούς ομολόγου στην Αγγλία κατά 26 μονάδες βάσης, καθ’ οδόν προς τη μεγαλύτερή του αύξηση από τον Σεπτέμβριο. 

«Πρόκειται για κακά νέα και ιδιαίτερα απογοητευτικά μετά την ψευδή ελπίδα που έδωσε η πτώση του βασικού πληθωρισμού στην έκθεση του Ιανουαρίου», δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέτ, στρατηγικός αναλυτής της ING Groep NV. «Αυτό επιτείνει την ανάγκη για μια ακόμη αύξηση 25 σημείων βάσης».

Τα στοιχεία για το πληθωρισμό

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 10,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 10,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Ειδικότερα, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 18%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 45 χρόνια. Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας- αυξήθηκε επίσης τον περασμένο μήνα κατά 6,2% μετά την πτώση 5,8% τον Ιανουάριο. Επίσης, ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 6,6% έναντι 6%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να εντείνουν τη διχογνωμία που έχει προκύψει στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με το πόσο περαιτέρω θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια δεδομένων των αντίθετων ανέμων για την ανάπτυξη. Οι αξιωματούχοι αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς στο 4% τον Φεβρουάριο, επεκτείνοντας έναν κύκλο σύσφιξης που αύξησε το κόστος δανεισμού από 0,1% στα τέλη του 2021. 

Τι θα κάνει η BoE

Η απόφαση για τα επιτόκια που θα ανακοινώσει η Fed απόψε αναμένεται να δώσει τον τόνο για την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς η πλειονότητας των οικονομολόγων αναμένει αύξηση κατά 0,25%, ενώ κάποιοι αναλυτές μιλούν ακόμη και για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων.

«Φαίνεται απίθανο η Τράπεζα της Αγγλίας να γίνει ξαφνικά επιθετική», δήλωσε ο Nick Rees, αναλυτής FX στη Monex Europe. Αντίθετα, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του όρου «οριακά επιθετικοί», ενώ παράλληλα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις μελλοντικές τους οδηγίες, είπε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντρου Μπέιλι, έχει μείνει σχετικά ουδέτερος ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» της BoE, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

«Η BοE έχει να αντιμετωπίσει τον ανυποχώρητο πληθωρισμό, την ανθεκτική αγορά εργασίας και ένα τεταμένο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ανώτερος αναλυτής ευρωπαϊκών επιτοκίων στην Toronto-Dominion Bank. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Αδιαπραγμάτευτος ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό μεσοπροθεσμα

Η αδύνατη εξίσωση του Jerome Powell: Ο πληθωρισμός, μια τραπεζική κρίση και τα επιτόκια

Capital Economics: Τα χειρότερα μάλλον πέρασαν για τις τράπεζες αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News