Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 13:45
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 8,5%

Οπισθοχώρηση από την επεκτατική πολιτική με την Κεντρική Τράπεζα της να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 8,5%

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η Τουρκία την Πέμπτη, καθώς η χώρα απορροφά τους ισχυρούς κραδασμούς της οικονομίας από τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα, ενώ η τουρκική λίρα κυμαίνεται στις 19,04 λίρες ανά δολάριο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό τον Σαχάπ Καβτζίογλου, άφησε το επιτόκιο στο 8,5%. Οι οικονομολόγοι του Bloomberg ήταν διχασμένοι για το εάν η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα πατούσε φρένο ή θα προχωρούσε σε νέα κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, όπως τον περασμένο Φεβρουάριο όταν είχε μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

«Η επιτροπή εκτίμησε ότι η τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι επαρκής για να υποστηρίξει την απαραίτητη ανάκαμψη μετά τον σεισμό, διατηρώντας τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε στην ανακοίνωση. «Οι επιπτώσεις του σεισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα παρακολουθούνται στενά».

Με τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου, η κεντρική τράπεζα παρέμεινε φέτος στην κατεύθυνση της επεκτατικής πολιτικής, παρόλο που η αύξηση των τιμών παραμένει πάνω από το ετήσιο 55%. Σταθερά προσανατολισμένος στην πεποίθησή του ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικεντρωθεί στην τόνωση της οικονομίας με φθηνά δάνεια πριν από τις εκλογές.

Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ερντογάν δεν έδωσε κάποια εντολή πριν από την απόφαση αυτής της εβδομάδας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέες «ενέσεις» κεφαλαίου προς τις κρατικές τράπεζες πριν τις εκλογές

Κομισιόν: Στήριξη 1 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τον σεισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News