Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 15:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθελοτυφλεί η Τουρκία; Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια

Εθελοτυφλεί η Τουρκία; Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια

Για πέμπτο συναπτό μήνα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια δανεισμού, επιτείνοντας τις απώλειες της λίρας, η οποία έχει ήδη καταγράψει την χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών.

Η γειτονική εμμένει στην πολιτική διατήρησης χαμηλών επιτοκίων, παρότι είναι ο βασικός παράγοντας διολίσθησης του νομίσματος. Παράλληλα βέβαια, η λίρα δέχεται ισχυρά πλήγματα από το διεθνές ράλι στις τιμές των προϊόντων, αλλά και από τη συρρίκνωση των αποθεματικών της χώρας σε ξένα νομίσματα. Τα απανωτά χτυπήματα και η πρόσφατη κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης που περιβάλλει την Τουρκία, έχουν ως αποτέλεσμα η λίρα να διολισθαίνει κατά περίπου 19% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Εν τω μεταξύ, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στον ορίζοντα, αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εμμένει στην στρατηγική της χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής. Ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσίογλου, άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν οφείλει να αυξήσει τα επιτόκια, απλώς και μόνο επειδή άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου προχωρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στον Καβτσίογλου τα καθήκοντα του κεντρικού τραπεζίτη πριν από μερικούς μήνες, διότι ο προκάτοχός του προχώρησε σε υπερβολικά μεγάλη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Οι στρατηγικές αυτές εφαρμόζονται στο πλαίσιο της πεποίθησης του Ερντογάν ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε άνοδο του πληθωρισμού, ενάντια δηλαδή στην θεωρία που ακολουθείται παγκοσμίως από οικονομολόγους. Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει την διατήρηση της επεκτατικής πολιτικής προς αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, ιδίως ενόψει των εκλογών το 2023.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στα τάρταρα η λίρα: Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο νόμισμα

Εξαντλεί τα αποθεματικά της η Τουρκία για την στήριξη της λίρας

Τουρκία: Εξωπραγματικός πληθωρισμός – Στο 70% τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News