Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέες «ενέσεις» κεφαλαίου προς τις κρατικές τράπεζες πριν τις εκλογές

Τουρκία: Νέες «ενέσεις» κεφαλαίου προς τις κρατικές τράπεζες πριν τις εκλογές

Η Τουρκία επεκτείνει τα σχέδιά της για «ενέσεις» κεφαλαίου σε κρατικούς πιστωτικούς ομίλους στα 5,5 δισ.δολάρια σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει το δανεισμό εν όψει των προεδρικών εκλογών του Μαίου. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο.  

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας την ώρα που απομένουν λιγότερο από δύο μήνες από τις εκλογές της 14ης Μαίου, οπότε και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στη διάρκεια της θητείας του των τελευταίων δύο δεκαετιών. 

Το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Τουρκίας θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της TC Ziraat Bankasi AS κατά 40 δισ. λίρες (2,1 δισ.δολάρια), ενώ παράλληλα θα προσθέσει 30 δισ.λίρες σε καθεμία από τις δύο τράπεζες Turkiye Vakiflar Bankasi TAO και Turkiye Halk Bankasi AS, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα. 

Το επενδυτικό κρατικό ταμείο, γνωστό ως TWF, ελέγχει τη Ziraat καθώς και μερίδιο πλειοψηφίας σε δύο ακόμη πιστωτικούς ομίλους. 

Ευφορία στην αγορά

«Τα δημοσιεύματα για νέο γύρο ενέσεων κεφαλαίου σε κρατικές τράπεζες από το TWE μέσω περιορισμένης έκδοσης δικαιωμάτων έχουν θετική απήχηση στην αγορά. Οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν σε πιθανή άνοδο των μετοχών και σε αύξηση του όγκου χορήγησης δανείων», αναφέρει ο Can Oksun, trader της Global Securities με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, θα προστεθούν επιπλέον 4,5 δισ.λίρες στο κεφάλαιο του Ισλαμικού τραπεζικού βραχίονα της Ziraat, Ziraat Katilim, ανεβάζοντας το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης στα 104,5 δισ.λίρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.  

Το επενδυτικό κρατικό ταμείο είχε προγραμματίσει μία ενίσχυση κεφαλαίου της τάξης των 60 δισ.λιρών το Δεκέμβριο. 

Ο Ερντογάν, ο οποίος θα επιδιώξει μία τρίτη θητεία στην εξουσία, εστιάζει την προσοχή του στην ενίσχυση της οικονομίας με φθηνή χρηματοδότηση. Ωστόσο, οι δύο καταστροφικοί σεισμοί του προηγούμενου μηνός έχουν ερημώσει τις Νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, αναγκάζοντας τις τράπεζες να δώσουν έμφαση στις χορηγήσεις δανείων στις περιοχές που έχουν πληγεί. 

Οι κρατικές τράπεζες είθισται να χορηγούν δάνεια για επαγγελματικές και εμπορικές δραστηριότητες σε πιο χαμηλά επιτόκια σε σχέση με τις ιδιωτικές τράπεζες χάρη στη συμμετοχή τους σε κρατικά προγράμματα. 

Να σημειωθεί ότι η πτώση της λίρας έχει υπονομεύσει τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών, αναγκάζοντας τις αρχές να διοχετεύσουν κεφάλαια για τέταρτη διαδοχική φορά από το 2019. Το επενδυτικό κρατικό ταμείο έχει προσφέρει περισσότερα από 10 δισ.λίρες για να στηρίξει τις κρατικές τράπεζες σε τρεις ξεχωριστούς γύρους το 2019, το 2020 και το 2022. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ράλι για ομόλογα, μετοχές με φόντο τη συμφωνία για τον αντίπαλο του Ερντογάν

Τουρκία: Αποθέματα-ρεκόρ σε χρυσό – Πρώτη σε αγορές τον Ιανουάριο

Τουρκία – σεισμός: Κατασκευή 200.000 πολυκατοικιών στις 11 επαρχίες και διαγραφή χρεών υπόσχεται ο Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News