Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 15:07
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επεκτείνεται η αντίδραση με τραπεζική ώθηση

Ισχυροποιούνται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αντίστοιχη αντίδραση βγαίνει και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επεκτείνεται η αντίδραση με τραπεζική ώθηση

Ισχυροποιούνται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αντίστοιχη αντίδραση βγαίνει και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την τραπεζική ανάκαμψη στο επίκεντρο, καθώς πληθαίνουν οι διαβεβαιώσεις ότι το παγκόσμια χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν κινδυνεύει.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφωνόταν, νωρίτερα, στις 1.044,32 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,64% με την αξία των συναλλαγών στα 66,55 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+6,79%), της Eurobank (+5,45%), της Πειραιώς (+4,79%), της Alpha Bank (+4,63%) και της Εθνικής (+3,79%).

Το τραπεζικό ράλι απογειώθηκε μετά τις διαβεβαιώσεις των οίκων Moody’s και DBRS για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών. Οι αυξανόμενες καταθέσεις στηρίζουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του κλάδου για το 2022. Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι δεν περιμένει ουσιαστικές ζημιές από  τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ομόλογα, ενώ εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, έστω και με υψηλότερο κόστος. 

Τα σχόλια αυτά της Moody’s κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά της DBRS. Όπως σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης, τα κεφαλαιακά buffers των ελληνικών τραπεζών επαρκούν για να απορροφήσουν τυχόν ζημιές από τα ομόλογα, στην περίπτωση που αυτές χρειαστεί να εγγραφούν, λόγω των εντάσεων στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, έπειτα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ.

Ισχυρή άνοδος και στις ευρωαγορές

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 1,77%, παρατείνοντας τα κέρδη του αφού χθες ανέστρεψε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες και έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο σχεδόν 1%. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 1,85% στις 15.208,86 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,78% και βρίσκεται στις 7.137,77 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που καταγράφει άνοδο 1,73% στις 7,532 μονάδες.

Οι επενδυτές παγκοσμίως αισιοδοξούν ότι οι παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα καταφέρουν να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα από πιθανή κατάρρευση. Παράλληλα, ελπίζουν σε λιγότερο επιθετικές κινήσεις από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατά τη συνεδρίασή της για τη χάραξη της πολιτικής της αυτή την εβδομάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Καθησυχαστική για τις ελληνικές τράπεζες – Τι λέει για τα ομόλογα

Τι γίνεται με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για ΑΤ1 εκδόσεις ομολόγων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News