Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 14:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γύρισε στο κόκκινο με κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες

Αντιστράφηκε το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε αντίθεση με τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γύρισε στο κόκκινο με κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες

Αντιστράφηκε το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε αντίθεση με τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ενώ ξεκίνησαν διστακτικά και με μεικτά πρόσημα κινούνται πλέον με κέρδη.  

Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ καταγράφει απώλειες 0,29% στις 1.046,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,5 εκατ. ευρώ. Αιτία της αναστροφής της τάσης είναι οι πωλήσεις που βγήκαν στις τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πλέον απώλειες 1,31% στις 780,6 μονάδες. Ειδικότερα, μόνο η Alpha Bank κρατά το θετικό πρόσημο με κέρδη 0,78%, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση στη μετοχή της Eurobank και άνω του 1% σε Πειραιώς και ΕΤΕ.   

Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές επανήλθαν στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων συνεδριάσεων, μετά την αρχική διστακτικότητα που προκάλεσαν τα νέα για τον πληθωρισμό στη Βρετανία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,35%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,57%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,38%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει οριακά κέρδη 0,17%. 

Με το βλέμμα στη Fed

Ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ΗΠΑ και τις αποψινές αποφάσεις της Fed, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε σήμερα «μη διαπραγματεύσιμη» την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο επίπεδο-στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Μιλώντας σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, δήλωσε πως η Τράπεζα θα συνεχίσει την έντονη στρατηγική, η οποία βασίζεται αφενός στα στοιχεία, αφετέρου στην ετοιμότητα για άμεση αντίδραση, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να αποκλίνει από τον τελικό στόχο.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε απροσδόκητα στο 10,4% τον Φεβρουάριο, ωθούμενος από τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και τα ακριβότερα ποτά σε παμπ και εστιατόρια, μια ημέρα πριν η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώσει τη νέα της απόφαση για τα επιτόκια.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα έπεφτε στο 9,9% τον Φεβρουάριο από 10,1% τον Ιανουάριο και θα απομακρυνόταν περαιτέρω από το υψηλό 41 ετών που σημείωσε τον Οκτώβριο με 11,1%. 

Παράλληλα, οι αγορές αναμένουν την αποψινή απόφαση της Fed για τα επιτόκια με τους traders προεξοφλούν μία πιθανότητα 86% για επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης στην αυριανή συνεδρίαση, σύμφωνα με τη CME Group. Η πιθανότητα για μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις είναι μόλις 13,6%.

«Εάν η Fed σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις, αυτό θα αποτελούσε ουσιαστικά παραδοχή ότι γνωρίζει κάτι που ενδεχομένως οι αγορές να μην γνωρίζουν. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα ήταν καλή ιδέα», αναφέρει ο Γιόχαν Γκραν, επικεφαλής στρατηγικής ETF στην Allianz Investment Management.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Τα χειρότερα μάλλον πέρασαν για τις τράπεζες αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

Η επιστροφή των αυξανόμενων επιτοκίων – 10 τάσεις για τις τράπεζες το 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News